Підняття прожиткового мінімуму, обгрунтоване перерахунком продуктового споживчого кошика

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Відповідно до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2017 рік», прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць складає 1544 гривні, з 1 травня - 1624 гривні, а з 1 грудня - 1700 гривень.
Але навіть і ці цифри не в змозі забезпечити належне задоволення основних соціальних та культурних потреб особистості.
Конституція, в свою чергу, гарантує своїм громадянам наступні права:
- Стаття 46. Громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.
- Стаття 48. Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе та своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.
Чимало пунктів споживчого кошика залишаються далекими від реального життя. Наприклад, чоловікам пропонують носити зимову куртку три сезони, чи одні брюки мають прослужити аж 4 роки.
Перейдемо до наочних прикладів.
- ми можемо з’їсти 100 г хліба на день (при тому, що буханка хліба важить 700-800 г), тобто одної буханки хліба нам повинно вистачати на тиждень, що є неможливим, через те, що хліб черствіє і псується
- 2 кг гречки ми маємо розділити на цілих 365 днів, це вийде по 5 г на день, ну або одна стограмова порція раз на три тижні, а от рисову кашу ми змогли б їсти частіше – один раз на 18-19 днів
- візьмемо ще наприклад обід по споживчому кошику: в середньому люди варять макарони 4-5 разів на тиждень (в порції сухих макаронів 55-60 грам, тобто виходить приблизно 230 грам на тиждень). В споживчому кошику передбачено інше: 10 грам макаронів на день, тобто макарони нам треба варити десь один раз на тиждень. Обід можна буде прикрасити салатом з помідор та огірків (по 27 г), а також можна буде посмакувати 20 г оселедця чи 30 г молочної ковбаси.
З наведених вище прикладів чітко видно, що величина споживчого кошика є значно заниженою і не відповідає тим вимогам ЗУ та Конституції, які гарантують нам достатній життєвий рівень для себе та своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг та житло.
Завдяки опитуванню, проведеному громадським об’єднанням «Новий Народний Союз» було встановлено, що вартість споживчого кошика є заниженою по деяких пунктах у 6-8 разів, а середня оцінка потреби збільшення вартості склала 2,16 рази,а це, в свою чергу, означає, що величину прожиткового мінімуму необхідно збільшити з 1544 грн. до 3335 грн. на місяць.
З повагою, Новий Народний Союз.

Автор: Павлюк Володимир Анатолійович

Станом на 24 липня петицію підписали 121 особа з 25000 необхідних.