Відміна постанови НКРЕКП № 348 від 28.03.17 "Про встановлення тарифів на послуги транспортування..."

КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Постановою № 348 від 28.03.17 "Про встановлення тарифів на послуги транспортування природного газу для споживачів України для точок входу і точок виходу для ПАТ "Укртрансгаз"" Національная комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - комісія) змінила тариф на природний газ для населення. Із загального тарифу було виведено так звану "плату за транспортування". Тепер замість звичайного тарифу в 6,879 грн за куб.м споживач буде платити нову ціну - "знижену" 6 грн за куб. м і плату за приєднання/транспортування - що є фіксованою для кожного регіону та складає від 60+ до 100+ грн на місяць в залежності від типу встановленого лічильника. Комісія презентує це як чергову "перемогу" та "європейський" досвід. Однак крім норм здорового глузду ця постанова порушує також і основні ринкові плавила, що і є тим самим добрим "європейським" досвідом. Комісія чомусь вважає, що якщо у абонента встановлений лічильник, то визначення плати повинно відбуватися за його максимальною пропускною здатністю - тобто комісія вважає, що газ у абонента ввімкнений 24/7. Це нормально? Далі. За що саме береться плата? За умовну "трубу". Але в Україні більшість підключень (а особливо у сільській місцевості) люди виконували за свої кошти. Чому вони повинні оплачувати те, що вони і так вже оплатили? Також дана постанова порушує право клієнта на не нав'язування непотрібних послуг. Якщо у абонента установлено лічильник і він не користувався газом календарний місяць, то все по тим же "європейським" практикам він і платити нічого не повинен, однак місячна платня буде нарахована. Не буду перелічувати відверту маячню про "вільний вибір постачальника", про "конкуренцію" та багато іншого, що комісія презентувала як доповнення до цієї постанови, але варто відзначити, що дана постанова порушує елементарні закони логіки, ринку, та є антисоціальною по суті.
Тому пропонується: постанову відмінити, тариф залишити без змін та в подальшому не змінювати формулу його розрахунку.
Додатково: голову комісії звільнити та провести перевірку діяльності комісії.

Автор: Карнаух Володимир Миколайович

Станом на 27 травня петицію підписали 88 осіб з 25000 необхідних.