Про бескоштовне встановлення вузлів обліку природного газу в кожній квартирі

ЖИТЛОВА ПОЛІТИКА

Ми, мешканці багатоповерхового будинка (96 квартир), розташованого за адресою м.Харків вул.Власенка,16, звертаємось до Вас з проханням розглянути питання щодо безкоштовного встановлення вузлів обліку природного газу в кожній кватирі, де газ використовується тільки для приготування іжи на побутових газових плитах .
На письмові звернення мешканців будинку до Голови ПАТ «Харківміськгаз» Джигоєва Р.Л. відповідно до вимог Закону України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу» №3533-VI від 16.06.2011р. щодо безкоштовного встановлення вузлів обліку газу в кожній квартирі нам було відмовлено. Разом з тим, у відповіді повідомлено про заплановане встановлення загальнобудинкового вузла обліку газу з посиланням на Кодекс ГРМ та з погрозою встановити граничні об’єми споживання газу у випадку відмови, таким чином збільшити діючий тариф в 2,2 рази відповідно до діючого тарифу.
Ми висловлюємо своє бажання своєчасно сплачувати за спожитий газ, але наше бажання отримувати достовірний облік спожитого газу кожним абонентом за індивідуальним лічильником, як зазначено у Кодексі ГРМ ….«споживач зобов’язаний самостійно контролювати власне газоспоживання (глава 5 Розділ VI), …..«комерційний облік природного газу здійснюється з метою визначення повноти та достовірної інформації про об’єм м (обсяг) природного газу» (глава 1 Розділу IX).
Разом з тим, встановлення загально будинкового вузлу обліку не забезпечує персоніфікований облік спожитого газу та мотивацію для економії при використанні природного газу. Багато питань у споживачів будинку виникає з приводу не відповідності інформації про кількість зареєстрованих мешканців та фактично проживаючих за адресою. Крім того багато мешканців нашого будинку у літній період від’їжджають у прилеглі села та садиби та у цей період зовсім не користуються газом. Саме це унеможливлює об’єктивний розрахунок індивідуального платежу на квартиру.
Таким чином, використання багатоквартирних вузлів обліку газу не забезпечує захист прав споживачів та відкрито демонструє лобіювання інтересів монопольних газорозподільних компаній з метою оптимізації витрат на встановлення лічильників газу.
Особливе занепокоєння громадян визивають багаточисельні факти встановлення безкоштовних квартирних лічильників у багатьох багатоповерхових будинках у різних районах Харкова, що свідчить про порушення конституційних прав мешканців будинків, які відмовлються від встановлення загальнобудінкових вузлів обліку газу. Згідно ст.24 Конституції України (принцип рівності громадян перед законом) кожний громадянин України має і може користуватися на рівних підставах з іншими громадянами всім обсягом конституційних прав і свобод без дискримінації з боку держави або інших осіб за будь-якими мотивами.
Враховуючи зазначене, просимо Вас допомогти нам вирішити питання щодо безкоштовного встановлення вузлів обліку газу в кожній квартирі, як це передбачено законом України.

За дорученням мешканців будинку
Штанько В.І.
Байстрюченко В.І.
Федішина І.Г.

Автор: Байстрюченко Віктор Іванович

Станом на 27 квітня петицію підписали 19 осіб з 25000 необхідних.