Забезпечити вільний та постійний доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОТРИМАННЯ ЗАКОННОСТІ ТА ОХОРОНИ ПРАВОПОРЯДКУ, РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН, ЗАПОБІГАННЯ ДИСКРИМІНАЦІЇ

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про доступ до судових рішень», Єдиний державний реєстр судових рішень створено для вільного доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції України. Відповідно до цієї ж статті, ведення Єдиного державного реєстру судових рішень забезпечує Державна судова адміністрація України, а порядок ведення Реєстру затверджується Вищою радою правосуддя.
Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України, загальний доступ до судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України.

Таким чином, Закон України «Про доступ до судових рішень» встановлює, що обмеження права вільного користування офіційним веб-порталом судової влади України допускається настільки, наскільки це необхідно для захисту інформації, яка за рішенням суду щодо розгляду справи у закритому судовому засіданні підлягає захисту від розголошення, тобто доступ до судових рішень обмежено лише в частині отримання відомостей, що дають можливість ідентифікувати фізичну особу – учасника судового процесу.

Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, а також умови доступ до судових рішень (повний та загальний) регулюється Постановою Кабінету міністрів України від 25 травня 2006 р. № 740 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень» (далі – Постанова № 740).

Зокрема, відповідно до п. 1 Постанови № 740, цей Порядок визначає процедуру формування та ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. За п. 23 Постанови № 740, загальний доступ до судових рішень, внесених до Реєстру, має кожна фізична або юридична особа.

Разом з тим, з травня 2017 року створено перешкоди для загального доступу перегляду судових рішень у Єдиному державному реєстрі судових рішень шляхом пропозиції користувачам вчинити низку дій (застосування програми CAPTCHA) для підтвердження користувачем своєї ідентичності як фізичної особи, а не робота.

При цьому на обґрунтування таких перешкод адміністратори Єдиного державного реєстру судових рішень повідомляють користувачам, що «Згідно з пунктом 23 Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2006 № 740, зі змінами, загальний доступ до судових рішень, внесених до Єдиного державного реєстру судових рішень, мають виключно фізичні та юридичні особи, до яких не належать автоматизовані пошукові засоби (роботи)».

Вказана технічна перешкода, яка не має жодних законодавчих передумов та порушує презумпцію добропорядності у здійсненні суб’єктивних прав учасниками правовідносин, а також спрямована на суттєві утруднення у користуванні системою, вже спричинила негативний резонанс у професійному колі. При цьому для введення такого технічного обмеження не містило і інших фактичних передумов, зокрема, сайт працював у штатному режимі, на нього не здійснювалось жодних кібер-атак, суттєво не змінювалась динаміка доступу до сайту, про що може свідчити результат google-аналітики.

Водночас, на тлі введених обмежень для перегляду судових рішень Єдиного державного реєстру судових рішень загальним користувачам, як це безпосередньо передбачено п. 23 Постановою № 740, активізувалась реклама окремих юридичних інтернет-платформ, які надають вільний доступ до всіх судових рішень через Єдиний державний реєстр судових рішень без додаткових дій щодо ідентифікації особи (в обхід CAPTCHA), але за умови придбання версії платформ на платній основі.

Посилаючись на наведене, просимо:

1. Перевірити наявність в діях адміністраторів Єдиного державного реєстру судових рішень щодо встановлення подвійної перевірки осіб – загальних користувачів на ідентифікацію робота за допомогою програми CAPTCHA ознак корупційних дій: наявності приватного інтересу або реального конфлікту інтересів, адже дії адміністраторів Єдиного державного реєстру судових рішень при виконанні службових повноважень із встановлення технічних обмежень для загального доступу до судових рішень України створюють сприятливі умови для отримання неправомірної вигоди окремими суб’єктами підприємницької діяльності.

2. Забезпечити відкритий для безоплатний цілодобовий доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

#nocaptcha #єдрср #янеробот #яюрист

Автор: Стефанчук Руслан Олексійович

Станом на 19 листопада петицію підписали 45 осіб з 25000 необхідних.