Влада та народ мають спілкуватись.

ІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКА, ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

З метою забезпечення постійно діючих каналів зворотного зв’язку між владою та народом, пропоную:

1. Об’єднати сайти для подачі електронних петицій (президенту, ВР, міській раді та ін.)
Сайт має бути один, для всіх гілок влади. Наприклад «www.petition.gov.ua». Щоб на цьому сайті будь який громадянин України міг опублікувати своє звернення до влади, а модератори повинні передивлятись подані громадянами петиції, виправляти, та перенаправляти їх в залежності від компетенції відповідних інстанцій. На сайті має бути можливість обговорення того чи іншого питання в режимі «зворотного зв’язку», щоб можна було поставити питання автору петиції, або ознайомитись з думкою інших.
…зараз «у кожного своє». спочатку потрібно знайти сайт для по дання петицій. зареєструватись. потім створити петицію. підтвердити. отримати листа, що «це не входить в компетенцію міської ради» (хто ж там розбере, яка гілка влади займається даним питанням), потім знайти інший сайт…на цьому етапі, соціально активний громадянин видихається, все кидає та іде займатись своїми справами.

2. Проводити (постійне та регулярне) інформування населення про даний ресурс, та його можливості.
Наприклад: по радіо та телебаченню – у вигляді «соціальної реклами» (сподіваюсь можна змусити всі засоби масової інформації хоча б раз на декілька днів запускати подібний ролик…бо пиво, чіпси, та прокладки трохи піднабридли), можливо інформаційні плакати в місцях масового перебування людей, та інші методи (ПОСТІЙНО ДІЮЧІ) інформування населення.
…сам відносно нещодавно дізнався, що можна написати ВЛАДІ. знайомі перепитують, «а що, справді так можна?» - тобто, про можливість подати петицію знає декілька відсотків населення.

3. Створити повнофункціональний додаток для мобільних пристроїв.
Враховуючи зростаючий темп життя, стаціонарні комп’ютери (а згодом і ноутбуки) відійдуть в минуле. Все більше громадян користуються мобільними додатками…для всього…погода, навігатор, перекладач, пошта, банк, замовлення товарів…та інше. Було б зручно і функціонально, (для активних громадян) встановити цей додаток, ознайомитись з потребами та болючими питаннями інших, в разі необхідності – підтримати, є питання – задати, в разі чого, створити власну петицію. З метою запобігання «зловживаннями» - реєстрація тільки для контрактних абонентів операторів мобільного зв’язку (всі дані про абонента в них будуть при підписані договору), або за наявності копій паспорту/коду для абонентів «припейду».

4. Доповнити даний додаток системою «голосування», для зв’язку «влада-народ».
Вважаю необхідним, перед подаянням того чи іншого закону на ухвалення ВР, спочатку спитати у людей. Задумала партія/фракція/депутат якісь зміни до закону, або зовнішньополітичного курсу країни – запускаєтеся механізм зворотного зв’язку з народом. В додатку (або на сайті) буде відображатись «петиція до народу», у якій партія/фракція/депутат будуть пропонувати підтримати новий законопроект, або зміни до існуючого. Наприклад «вступ до НАТО», «Євросоюз»…(та ще, багато іншого). Так, можна провести загальноукраїнський референдум (за великі гроші й дуже не скоро), або, за допомогою додатку дізнатись думку населення за декілька днів (звичайно, при умові, що населення буде належним чином проінформоване). Так, система безпеки, аутентифікації, має бути бездоганною. Можливо (з метою безпеки) передати управління (та підрахунки) іншій….державі? Але, з метою недопущення лобіювання чиїхось інтересів (іншою державою), всі голосування мають бути відкритими ПОВНІСТЬЮ. Щоб будь хто, зміг подивитись хто саме підтримав/не підтримав питання. Для особливо доскіпливих – можливість роздрукувати результати, та особисто обдзвонити голосуючих.

ВАЖЛИВО!. Так, я поважаю право ВСІХ на таємне голосування, але…хто саме рахує бюлетені в урні? А чи вірні підрахунки? Якщо я знаю волю того чи іншого знайомого, можу просто самостійно перерахувати результати онлайн і впевнитись в їх правдивості. Зараз – бардак. Підтримали нового мера/президента/голову …. Заради цікавості, обдзвонив ВСІХ знайомих (декілька сотень людей), просто для себе щоб дізнатись….а хто ж таки підтримав…вони (знайомі) та знайомі-знайомих?….а виявляється, за ХХХХХХХХХ взагалі ніхто не голосував (думаю я не один такий). Тож виявляється, проголосувати – проголосували (за великі гроші з бюджету), а в яку стопку поклали мій бюлетень при підрахунку – невідомо. Як буде технічна можливість – зайшов на сайт, сформував відомість, побачив себе/знайомих/родичів у відповідному списку – перерахував на калькуляторі (за необхідності) – впевнився в справедливості.
Будь ласка, не пояснюйте що «такі як я можуть увійти в наглядову раду»…не смішить!!!)) По перше: «всіх туди не пускають», по друге: в наш час…. «дом-семья-работа-село-работа-дом-семья»…далеко не кожний може вирвати із свого життя цілий день, щоб «впевнитись в результатах голосування». По трете…шановні, якщо людині приходить штраф за «перевищення швидкості» - простіше піти і сплатити, ніж з’являтись на суд (де як на конвеєрі винен..винен…винен..), потім подавати апеляцію і.т.д. Система працює таким чином, що простіше (і в сумі дешевше) не погодитись, але сплатити штраф, ніж намагатись відстоювати свою правоту в судах. Так і тут…простіше «Повірити, ніж намагатись дізнатись правду»…

Тож прошу небайдужих підтримати мою петицію. За можливості – сповістити знайомих та родичів, з проханням підтримати. (публікація в соц. мережах буде як додаткова перевага, та великий плюс)

Дякую.

Автор: Пузема Павло Миколайович

Станом на 19 листопада петицію підписали 15 осіб з 25000 необхідних.