Про відшкодування збитків потерпілим споживачам страхових послуг, завданих незаконним припиненням діяльності страховиків ринку страхування життя

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

НА ПІДСТАВІ Ст. 3 та 42 Конституції України

ВРАХОВУЮЧИ, що прогалини у законодавстві України та введення державою мораторію на перевірки фінансових установ паралізували роботу контролюючих органів і стимулювали акціонерів і посадових осіб страхових компаній до шахрайства

ВВАЖАЮЧИ, що довгострокове страхування життя має бути зразком стабільності та непохитності перед будь-якими фінансово-економічними проблемами, тому що:
• це довгострокові внески простих громадян в економіку України;
• це невід’ємна частина третього рівня пенсійного забезпечення, руйнування якої призведе до повного краху Пенсійної реформи;
• це інвестиційна складова економіки України.

МИ, громадяни України, споживачі страхових послуг, звертаємось до Кабінету міністрів України, як вищого органу в системі органів виконавчої влади, з вимогою втрутитися в ситуацію з незаконним припиненням діяльності п’яти страхових компаній зі страхування життя («Екко», «Українська страхова група «Життя», «Оранта-Життя», «Гарант-Лайф» та «Генеральний страховий фонд- Життя»). Внаслідок цього потерпіло 22 438 простих українців на загальну суму понад 316 млн. гривень!
Незважаючи на відкриті кримінальні провадження, акції протесту потерпілих споживачів, створення Робочої групи при Нацкомфінпослуг по вирішенню проблем на ринку страхування життя, більше як за рік поневірянь по владним кабінетам, ми так і не дочекались жодних ефективних кроків по розслідуванню зловживань власників та посадових осіб страховиків, покарання винних і відшкодування завданих збитків!
Наші пропозиції було направлено, як до Президента України, так і до Прем’єр-Міністра України. Тому вже настав час ваших конкретних дій.
МИ ВИМАГАЄМО:
1. Терміново розробити механізм компенсації збитків потерпілим від дій недобросовісних страховиків.
2. Передбачити в проекті закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» 316 млн. гривень на відшкодування завданих збитків потерпілим споживачам страхових послуг у сфері страхування життя.
3. Виступити з правом законодавчої ініціативи з метою внесення зміни до законодавства для посилення відповідальності акціонерів (засновників) та посадових осіб страхових компаній; створення системи гарантування страхових виплат, щоб унеможливити подібні ситуації у майбутньому.
4. Внести зміни у Податковий Кодекс, щоб узгодити оподаткування довгострокових накопичень страхування життя з Пенсійним законодавством.

Невідкладне проведення вказаних заходів необхідне для повернення довіри громадян до інституцій держави, забезпечення гарантій збереження та зростання людських заощаджень, створення довготривалого інвестиційного ресурсу Країни та проведення Пенсійної реформи!

Автор: Сахно Віталій Степанович

Станом на 21 серпня петицію підписали 361 особа з 25000 необхідних.