Припинити нещадну незаконну вирубку лісу та відправити у відставку усіх винних посадових осіб, у тому числі Міністра екології Семерака О.М.

ЕКОЛОГІЯ ТА ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

Відповідно до ст. 16 Конституції України, обов’язком держави є забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України.
З метою створення умов для охорони навколишнього природного середовища та дбаючи про життя та здоров’я своїх нащадків, звертаємося до Кабінету Міністрів України з викриттям фактів хижацької вирубки лісів, що є доведеним та загальновідомим фактом. Наслідком таких злочинних дій стає оголення та ерозія лісових ґрунтів на величезних площах, повені, вимирання (зникнення) унікальних екосистем, зміна хімічного складу лікувальних мінеральних вод та ін.
Це пряме порушення Конституції України. Це пряме знущання над здоров’ям українців, екологічний геноцид українського народу.
Не звертаючи увагу на катастрофічність даної проблеми, соціальний резонанс чиновники-екологи хизуються створенням електронних карт з екологічними проблемами, обіцяючи розробку й інших засобів автоматизації. Такі заходи довели свою неефективність і можуть сприйматися виключно як методи, що покликані не розв’язувати проблеми, а описувати й забалакувати їх, видурювати гроші із державного бюджету України. Створені детальні карти лісових масивів не доступні для громадськості та використовуються виключно для службового користування. Інтерактивні карти вирубки лісів виявляють таку вирубку лише у місцях цілком законної вирубки, на яку надано дозвільні документи. Інформація про реальний стан лісової галузі та плани вирубки офіційно доступна на офіційних ресурсах лише декількох областей України та часто викладена у такому вигляді, що важко піддається навіть експертній оцінці. До сьогоднішнього дня це питання залишається невирішеним, не дивлячись на те, що Міністр екології – Остап Семерак, був особисто та наочно ознайомлений з реальними масштабами проблеми незаконної вирубки лісу місцевими активістами, під час свого візиту на Прикарпаття навесні 2016 року.
Міністр екології, Остап Семерак, є відповідальним за охорону лісів відповідно до посади яку він займає. Будучи представником найвищого органу виконавчої влади – Кабінету Міністрів України, маючи прямий доступ до Прем’єр-міністра України, маючи можливість ініціювати законодавчі ініціативи, не зробив щодо цього питання жодних рішучих дій.
З уст Міністра екології неодноразово, також лунали прямі звинувачення на адресу лісників, щодо великих масштабів вирубки лісу. Масштаби вирубки лісу, яких дотримуються лісники, встановлюються «Проектами ведення лісового господарства», в яких і погоджуються плани на вирубку місцевих лісництв. Парадоксальним та абсурдним є те, що ці проекти погоджуються Міністерством екології, яке підпорядковане напряму Міністру екології Остапу Семераку.
Це вказує або на необізнаність Міністра у масштабах проблематики вирубки українських лісів та роботі підпорядкованого йому Міністерства, або ж на умисну злочинну бездіяльність. У будь-якому з випадків – це прямий доказ невідповідності Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака посаді, що він займає.
Юшкевич Христина Василівна, що на сьогодні є Головою Державного агентства лісових ресурсів, а до цього часу була заступником Голови та в.о. Голови цього відомства, також не вдалася до активних дій щодо вирішення проблеми вирубки українських лісів, обмежуючись увесь цей час на кожній із займаних нею посад виключно розробками проектів, що до сьогодні залишаються на папері нереалізованими.
Причинами такого негативного впливу людини на природу України досі залишається конфлікт між приватними тимчасовими інтересами користувачів лісів та довгостроковими інтересами суспільства.
Бездіяльність Міністерства екології та природних ресурсів України у цьому випадку – це очевидний факт.
Окрім того, що Мінприроди не виконує низки вимог, передбачених законодавством України, директивами Ради Європи та Європейського Союзу, Міністр уникає зустрічей із громадськими активістами, які пропонують конкретні шляхи та проекти для розв'язання наявних проблем. Така поведінка псує імідж української влади та чинного Уряду, ставить під сумнів ефективність та прозорість діяльності Мінприроди під керівництвом пана Семерака О.М.
Саме тому, як громадяни України ми змушені звернутися до Кабінету Міністрів України з наступними вимогами щодо врегулювання відносин у сфері лісового господарства:
1. Згідно з чинним законодавством України, саме Міністр є відповідальним за охорону лісового фонду та хиби в діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України. У зв'язку з вищезазначеним, вимагаємо від Вас звернутися до Верховної Ради України з поданням про звільнення Семерака О.М. з посади Міністра екології та природних ресурсів України.
2. Вжити усіх можливих заходів щодо звільнення з посади Голови Державного агентства лісових ресурсів України Юшкевич Христини Василівни.
3. Розробити на законодавчому рівні прозорий механізм громадського контролю за вирубками лісу.
4. Ввести по відношенню до користувачів лісових угідь обов’язок екологічного страхування за порушення законодавства в сфері лісозаготівлі з можливістю подальшого зменшення вартості страхування у разі дотримання лісозаготівельниками вимог екологічного законодавства.
5. Внести зміни до «Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року», де встановити чіткі допустимі показники, обмеження та міру, що стосуватимуться доцільності користування лісовими угіддями з точки зору екологічної безпеки України.
6. Розробити та подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до ст. 246 Кримінального кодексу України, який буде передбачати одну з наступних змін до зазначеної статті:
- збільшення розміру кримінальної відповідальності за фактом незаконної порубки лісу шляхом скасування найменшої міри покарання у вигляді штрафу;
- розмежування виду та міри кримінальної відповідальності в залежності від розміру заподіяної шкоди.
Адже існуюча на сьогоднішній день система покарань за вчинення таких протиправних дій створює штучну вигідність сплати штрафу за понаднормову вирубку лісів та не створює механізмів щоб стимулювали відмову від таких протиправних дій. Адже вигода від незаконної вирубки та збуту у рази перевищує міру пропонованого покарання.

Автор: Нетребенко Володимир Володимирович

Станом на 19 листопада петицію підписали 69 осіб з 25000 необхідних.