Про підвищення заробітних плат педагогічних працівників, закладів освіти, які фінансуються із місцевих бюджетів

ПРАЦЯ І ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Шановний Володимире Борисовичу!

Рішення про підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати лише тим педагогічним працівникам, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції, викликало справедливе невдоволення педагогів закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти низькою оцінкою влади їхньої важливої, відповідальної та складної праці.
Особливо болісною є ситуація у закладах професійно-технічної освіти, ВНЗ І-ІІ р.а., в яких частина працівників – ті, хто викладає загальноосвітні дисципліни, вже отримують підвищену заробітну плату, а їхні колеги, які викладають спецдисципліни, майстри виробничого навчання, вихователі змушені ще очікувати можливе підвищення не раніше, ніж з 1 вересня.
Аналогічна ситуація із неодночасним підвищенням зарплати педагогічним працівникам закладів освіти, які фінансуються з місцевих бюджетів, мала місце і у минулому році. Однак пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 14.12.2016 № 974 органам місцевого самоврядування було надано право приймати власні рішення про дострокове підвищення тарифних розрядів та ставок заробітної плати педпрацівникам. І цим скористалися деякі місцеві ради.
Пунктом 2 урядової постанови від 11.01.2018 №22 лише за підсумками виконання Державного бюджету України за перше півріччя ц.р. доручено Міністерству освіти і науки разом з Міністерством фінансів розглянути питання щодо підвищення з 1 вересня 2018 року оплати праці інших категорій педагогічних та науково-педагогічних працівників. Однак таке доручення не передбачає жодних гарантій.
На практиці це означає, що органи місцевого самоврядування не робитимуть жодних спроб для прийняття власних рішень щодо дострокового підвищення заробітку працівникам названих вище закладів освіти, котрі перебувають на їхньому утриманні, навіть шляхом встановлення стимулюючих надбавок, інших доплат та преміювання.
Задля відновлення справедливості, зниження рівня соціальної напруги у колективах, зростання довіри до керівників держави просимо надати органам місцевого самоврядування право самостійно приймати рішення щодо такого підвищення у більш ранні терміни залежно від можливостей місцевих бюджетів.

Голова обласної організації Л.І.Мокей

Автор: Мокей Людмила Іванівна

Станом на 25 травня петицію підписали 790 осіб з 25000 необхідних.