Не допустити на законодавчному рівні просування наркотичних засобів у суспільство (на підстві проекту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу МОЗ № 188»)

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Шановний Володимиро Борисовичу!

Звертаємо вашу увагу щодо громадського обговорення проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 01 серпня 2000 року № 188" (далі - Наказ).
Метою даного проекту наказу є приведення невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу у відповідність до рекомендацій міжнародних інституцій, зокрема МККН ООН шляхом внесення відповідних змін до наказа МОЗ № 188. Порівняльна таблиця до проекту Наказу знаходиться за посиланням http://moz.gov.ua/uploads/0/3965-pro_20180312_1_prv.pdf
Згідно вище наведеної таблиці змінюються невеликі, великі та особливо великі розміри наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу, в бік збільшення, від декількох відсотків до декількох сотень відсотків (наприклад, для героїну у невеликих розмірах з 0,005 г. до 0,3 г. що у 60 разів більше у запропонованому проекті).
Що стосується інших наркотичних засобів, наприклад канабісу, то збільшення невеликого розміру, у запропонованому проекті сягає до 25 г., коли у чинном законодавстві цей показник дорівнює до 5,0 г., що є збільшенням у 5 разів.
Нижче, у таблиці наведені найпопулярніші наркотичні засоби (але не всі що представлені у порівняльній таблиці до проекту наказу МОЗ про внесення змін )), що знаходяться у незаконному обігу, з вказаною кількістю доз, яку може мати при собі людина, та яка не може бути притягнута до кримінальної відповідальності .

Назва наркотичного засобу: Кокаїн
Зміст положення (норми) чинного законодавства (Невеликі розміри) (г): до 0,02
Зміст положення (норми) запропонованого проекту (Невеликі розміри) (г): до 1
Необхідна доза для одного прийому (г): 0,15
Кількість доз при запропонованному проекті (Невеликі розміри) (доз): 7

Назва наркотичного засобу: Героїн
Зміст положення (норми) чинного законодавства (Невеликі розміри) (г): до 0,005
Зміст положення (норми) запропонованого проекту (Невеликі розміри) (г): до 1
Необхідна доза для одного прийому (г): 0,1
Кількість доз при запропонованному проекті (Невеликі розміри) (доз): 10

Назва наркотичного засобу: Канабіс
Зміст положення (норми) чинного законодавства (Невеликі розміри) (г): до 5,0
Зміст положення (норми) запропонованого проекту (Невеликі розміри) (г): до 25
Необхідна доза для одного прийому (г): 2
Кількість доз при запропонованному проекті (Невеликі розміри) (доз): 12,5

У пояснювальній записці до проекту Наказу, у п. 11 "Прогноз результатів" вказано що прийняття проекту наказу дозволить привести невеликі, великі та особливо великі розміри наркотичних засобів, психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу у відповідність до кращих міжнародних практик (при цьому жодних статистичних даних, про реальність того що це дійсно покращить ситуацію з наркоманією, не надається). Нижче наведена міжнародна статистика яка дає дещо іншу картину.
Найбільш поширеним нелегальним наркотиком є канабіс. Згідно звіту ООН про наркоситуацію у світі 3,9% населення Землі, у віці з 15 до 64, споживають канабіс.
Зараз молодь починає вживати наркотики як ніколи рано. Згідно з даними опитування центрів по контролю захворювань в 2007 році, 45% старшокласників з усіх США вживали алкоголь і 19,7% курили марихуану протягом останнього місяця.
Недавнє дослідження, проведене в Європі серед 15-16-річних підлітків, вказує на те, що марихуану вживають від 10% до 40% опитаних. Найвищий рівень вживання цього наркотику зафіксовано серед підлітків Чехії (44%), за якою слідує Ірландія (39%), Англія (38%) і Франція (38%).
Канабіс посідає третє місце серед п'яти найпоширеніших речовин, що викликають залежність. Серед людей, що звертаються до реабілітаційних установ США, 16% залежні від марихуани. Згідно з національним дослідження наркоманії, ймовірність того, що діти, які часто вживають марихуану, будуть вести себе буйно і псувати майно, вище в чотири рази, ніж у тих, хто не використовує її. А ймовірність того, що вони стануть красти, в п'ять разів вище, ніж серед дітей, які не вживають марихуану.
Марихуана викликає залежність, і на початку вживання вона викликає деякі відчуття (кайф) що дає ніби бажаний ефект, та все ж це лише оманливі відчуття. З часом, ефект від вживання марихуани починає притуплятися, людина що вживає, може перейти до більш потужних наркотиків, щоб спробувати досягти такого бажаного, але дуже оманливого стану.
Британські вчені проаналізували статистику вживання наркотиків, тютюну і спиртного за останні роки і прийшли до висновку, що куріння марихуани в підлітковому віці підвищує ймовірність переходу на більш важкі види одурманюючих речовин, говориться в статті, опублікованій в Journal of Epidemiology & Community Health. (посилання у кінці статті). Ці спостереження, за словами Тейлор (одного з вчених), однозначно продемонстрували, що вживання марихуани підвищує ймовірність переходу на інші наркотики. Наприклад, школярі, які регулярно палили марихуану, в 37 разів частіше ставали простими курцями, а також в три рази частіше перетворювалися в алкоголіків. Імовірність вживання інших наркотиків виростала в середньому в 26 разів.
В дослідженні, яке було проведене у 2002 році серед дорослої вікової групи від 26 років і старше, які почали приймати марихуану до 15 років, 62 відсотки рано чи пізно перейшли на кокаїн; 9 відсотків брали героїн, хоча б раз в житті; і 54 відсотки вживали нелегальні психофармацевтичні препарати. Слідом за алкоголем марихуана друга, по частоті, речовина, що зустрічається в тілах водіїв, які потрапили в фатальні автомобільні катастрофи.
Тривале вживання наркотичних речовин дуже руйнівно діє на фізичний стан людини - пошкодження легенів і серця, бронхіт, кашель і свист при диханні, це вже не кажучи про вплив цих речовин на свідомість людини. Не поодинокі випадки виникнення психозу, посилення агресії, марення в наслідок прийому марихуани. Вік життя залежної людини значно менший, ослаблений імунітет сприяє зменшенню здатності організму боротися з різними захворюваннями і спричиняє ускладнення.
Відповідно до Європейського моніторингового центру з наркотиків і наркоманії, кокаїн є другим за обсягом споживання наркотиком в Європі. Згідно з міжнародною статистикою, постійно зростає кількість вилучаємого кокаїну (це число вже досягло 756 тонн), при цьому найбільше кокаїну конфіскується в Південній і Північній Америках.
В Іспанії та Великобританії показник вживання кокаїну серед 15-ти і 16-річних становить від 4% до 6%. Поширенність вживання наркотиків в відсотках від загальної чисельності насення становить по деяким Європеським країнам за 2008р., становить: Бельгія - 1,5; Франція - 1,5; Німеччина - 1,9; Італія - 1,0; Іспанії - 4,1; Нідерланди - 1,9; Україна - 0,1 (посилання у кінці статті).
Серед людей у віці від 15 до 34 років як мінімум 7,5 мільйона чоловік кокаїн хоча б раз в житті, 3,5 мільйона вживали його протягом останнього року, і 1,5 мільйона - протягом останнього місяця. Також, у 2006 році в США було проведено дослідження споживання ліків і наркотиків, в результаті якого виявилося, що 35,3 мільйона американців у віці 12 років і старше пробували кокаїн. Серед молоді від 18 до 25 років рівень споживання кокаїну дорівнював 6,9% в минулому році. Згідно з дослідженням "Моніторинг майбутнього", проведеним Національним інститутом наркології США в 2006 році серед старшокласників, 8,5% учнів випускних класів в якийсь момент приймали кокаїн.
Героїн є забороненим наркотиком, що викликає сильну залежність. Його вживають мільйони людей по всьому світі. Вони не здатні подолати, руйнуюче їх життя спонукання, приймати цей наркотик щодня. Вони знають, що якщо це припинити, їх очікують жахи ломки.
Приблизно 13,5 мільйона людей в світі приймають опіати (речовини, подібні опіуму), включаючи 9,2 мільйона приймають героїн.
За даними загальнонаціонального опитування, проведеного в США в 2007 році, приблизно 153 000 американців вживали героїн на момент опитування. За іншими оцінками ця цифра набагато більше - 900 000.
В Європі опіати, головним чином героїн, були причиною чотирьох з кожних п'яти смертей, пов'язаних з наркотиками, згідно зі звітом Європейського центру моніторингу наркотиків і наркоманії за 2008 рік.
У США, серед тих, хто звернувся за лікуванням від наркоманії, 18% вживали опіати і, головним чином, героїн.
Спосіб життя наркомана, при якому ті, хто приймають героїн, часто використовують шприци один одного, призводить до зараження СНІДом та іншими захворюваннями що передаються через кров. Тільки у 2017 році, згідно всесвітньому звіту про наркотики (посилання у кінці статті), гепатит С заподіює найбільшої шкоди приблизно 12 мільйонам людей, що вживають ін'єкційні наркотики у всьому світі. З цього числа кожен восьмий (1,6 мільйона чоловік) живе з ВІЛ, і більше половини (6,1 мільйона) живуть з гепатитом C, а близько 1,3 мільйона страждають як від гепатиту C, так і від ВІЛ. В цілому, в три рази більше людей, що вживають наркотики, вмирають від гепатиту С (222 000), ніж від ВІЛ (60 000). Разом з тим в доповіді підкреслюється, що, незважаючи на недавні успіхи в лікуванні гепатиту С, доступ до лікування мають деякі, оскільки в більшості країн воно залишається дуже дорогим. Передбачається, що кожен рік в Сполучених Штатах з 35 000 випадків захворювань на гепатит типу С більше 70% припадає на наркоманів, які роблять ін'єкції.
Кожен день в США 2500 молодих людей у віці від 12 до 17 років вперше починають зловживати знеболюючими препаратами.
Проблема зловживання медичними препаратами хоча і є більшою мірою проблемою для США, має місце також і в інших частинах світу, включаючи Європу, Південну Африку та Південну Азію. Тільки в США понад 15 мільйонів людей зловживають медичними препаратами, і це більше, ніж загальна кількість тих, хто, за наявними даними, вживає кокаїн, галюциногени, героїн або є токсикоманом.
За 2006 рік в залежність від медичних наркотиків потрапили ще 2,6 мільйона чоловік.
Національне опитування в США за 2007 рік виявив, що 3,3% підлітків від 12 до 17 років і 6% молодих людей від 17 до 25 років зловживали препаратами за рецептом протягом останнього місяця.
Зловживання медичними препаратами становить найбільшу частку в загальній кількості смертей, викликаних передозуванням наркотиків. У США в 2005 році з 22 400 смертей, викликаних передозуванням наркотиків, велика частина (38,2%) була викликана прийомом знеболюючих препаратів на основі опіуму.
Депресанти, опіоїди і антидепресанти призводять до більшої кількості смертей від їх передозування, ніж кокаїн, героїн, матамфетаміни і амфетаміни разом узяті. У США найбільшу кількість смертей припадало на міські нетрі афроамериканських квартали, але на даний момент "Білі" сільські населені пункти переплюнули їх. Та ж сама тенденція простежується у випадках госпіталізації і надання екстреної допомоги через передозування наркотиків і алкоголю. З 1,4 мільйона чоловік, що надійшли в 2005 році в лікарні через прийому наркотиків, 598 542 особи брали фармацевтичні препарати, або як такі, або в поєднанні з іншими наркотиками.
Беручи до уваги вище наведені міжнародні статистики, можна зробити висновок що міжнародна практика не є такою вже і кращою, як це указано у пояснювальної записці у п. 11 "Прогноз результатів". Збільшення розміру наркотичних речовин, що знаходяться у незаконному обсязі, неминуче приведе до ще більшого розповсюдження наркоманії.
Так, ВООЗ стверджує, що в Україні близько 300 тис. тільки ін'єкційних наркоманів і з кожним роком їх стає на 10% більше. На певному етапі більшість з тих, хто сидить "в системі", стають дилерами, тобто реалізують дози іншим людям. За рік один наркоман підсаджує на наркотики ще 5-6, а за деякими даними, і 10-15 чоловік. Згідно з останніми даними дослідження, проведеного інститутом Горшеніна, з проблемою наркоманії безпосередньо стикається кожна десята сім'я в Україні.
Стосовно інформації, що вказана у пояснювальної записці у п. 1 "Обґрунтування необхідності прийняття акту", ч.3, а саме "…пониження невеликих розмірів окремих наркотичних засобів ще у 2010 році сприяло притягненню до кримінальної відповідальності не стільки дилерів та організаторів наркобізнесу, скільки наркоспоживачів, тобто хворих, які потребували медичної, психологічної та соціальної допомоги.", то збільшення розміру наркотичних речовин, піде тільки на користь наркозалежним. Так вони зможуть переносити із собою без перешкоди до 12 доз канабісу, чи 10 доз героїну, та за це не будуть притягнути до відповідальності, та й ще можуть розповсюджувати наркотики серед свого оточення.
Тому, ми вважаємо що проект Наказу запропонований МОЗ ніяк не співпадає з охороною здоров'я, а навпаки спрямовано на руйнування здоров'я українців, що доводять вищенаведені міжнародні статистики. І тим самим, замість того щоб збільшувати дозволений розмір наркотичних речовин, ми наполягаємо на перегляді розміру наркотичних речовин в сторону зменшення розміру , та посилити на законодавчому рівні, розмір наркотичних речовин, що знаходяться у незаконному обсязі в меншу сторону. Одночасно з цим, посилити антинаркотичну профілактичну діяльність на всіх рівнях, що спрямує суспільство на вибір здорового способу життя - життя без наркотиків!

Посилання на джерела:
Degenhardt L. et al. Toward a Global View of Alcohol, Tobacco, Cannabis, and Cocaine Use: Findings from the WHO World Mental Health Surveys // Public Library of Science Medicine. Vol. 5. № 7 (2008). P. 1057.)
Всесвітній звіт про наркотики 2017 (https://www.unodc.org/wdr2017/)
iiii https://www.unodc.org/unodc/ru/frontpage/2017/June/world-drug-report-2017_-29-5-million-people-globally-suffer-from-drug-use-disorders--opioids-the-most-harmful.html

Автор: МАЛІЦЬКИЙ ГЕОРГІЙ В'ЯЧЕСЛАВОВИЧ

Станом на 19 листопада петицію підписали 112 осіб з 25000 необхідних.