Створення електронної автоматизованої системи порушень антимонопольного законодавства

ЕКОНОМІЧНА, ЦІНОВА, ІНВЕСТИЦІЙНА, ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА, РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА ТА БУДІВНИЦТВО, ПІДПРИЄМНИЦТВО

Пропозиції полягають у необхідності створення автоматизованої системи виявлення монополій та фактів порушення антимонопольного законодавства.

Наразі Україна перебуває на шляху активної боротьби з корупцією в органах державної влади, корупцією на рівні державних закупівель, корупцією в поліції, медичних закладах та школах. Свого часу в Сполучених Штатах Америки значного успіху у подоланні корупції вдалось досягти за рахунок створення ефективного антимонопольного законодавства та його дотримання.

Враховуючи національну специфіку України, нам необхідно не лише оновити антимонопольне законодавство, а і максимально обмежити людський фактор у фіксуванні монополій та накладанні на них штрафів. Окрім того, на рівні ДФС виявляти факти подання неправдивої інформації у звітності підприємств (але дана петиції більше стосується монополій).

Для цього пропоную аби:
1) був створений веб-сайт на якому автоматично щомісяця будуть публікуватися назви підриємств, що порушили антимонопольне законодавство (окремо по різним ринкам) та суми накладених штрафів на них;
2) закрита частина електронної автоматизованої системи фіксації порушення антимонопольного законодавтства.

Яким чином це повинно працювати?
По-перше, до закритої частини має надходити звітність підприємств.
По-друге, до закритої частини в автоматичному режимі кожного дня має надходити інформація за весь попередній день про назви товарів, скільки їх було продано, ціни товарів (до та після вирахування податків) та номер УКТЗЕД по кожному окремому товару. Інформація має надходити з внутрішніх інформаційних систем підприємств (приміром, з програмного забезпечення компанії SAP). Дана інформація має бути захищена на найвишому рівні (з використанням декількарівневого шифрування та технології blockchain).
По-третє, на основі технології "машинного навчання" (ML-machine learning) та напочатку закладених методик і цифрових формул визначення монополій та ознак порушення антимонопольного законодавства*; в автоматичному режимі на підприємства будуть накладатися штрафи, а на веб-сайті буде публікуватися інформація про порушників антимонопольного законодавства, суми накладених штрафів на них та інформаційне пояснення від Антимонопольного комітету причин накладення штрафу.
Також, на веб-сайті може публікуватися інформація про відсоткові частки ринку (ринку по УКТЗЕД) кожного підприємства України (окрім ринку товарів військового призначення).

*в програмному забезпеченні має бути доступна можливість для Антимонопольного комітету позначення підприємства природною монополією (наприклад, Укрзалізниця) та врахуватися можливості створення підприємствами нових ринків, де на початку функціонуватиме лише одне підприємство.

При розробці такої електронної системи можуть бути залучені фахівці, що створювали систему державних закупівель PROZORRO (зокрема, Максим Нефьодов) та DOZORRO (в DOZORRO, до речі, зараз планують використовувати "машинне навчання" для пошуку порушень в тендерах).

Створення такої системи дозволить викорінити можливість корупції в Антимонопольному комітеті, значно збільшить бюджетні надходження, публічне розміщення інформації про відсоткові частки підприємств дозволить зменшити рівень корупції в інших державних та недержавних установах, зокрема зменшить витрати підприємств на маркетингові дослідження ринків та посилить конкуренцію між ними.

Автор: ТУНИК СЕРГІЙ МИКОЛАЙОВИЧ

Станом на 19 грудня петицію підписали 30 осіб з 25000 необхідних.