Про звільнення з посади Міністра екології та природних ресурсів Семерака Остапа Михайловича

ЕКОЛОГІЯ ТА ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

Обставини та обґрунтування:
Перебуваючи на посаді Міністра екології та природних ресурсів України вже більш ніж 2 роки Семерак О.М., допустив значне погіршення екологічної ситуації в Україні в цілому, та у містах присутності підприємств групи «Метінвест», зокрема.
Міністром повністю ігноруються проблеми з забрудненням атмосферного повітря великих промислових міст де розташовані видобувні та металургійні підприємства: Маріуполь, Кривий Ріг, Запоріжжя.
За період свого перебування на посаді, відверто лобіюючи інтереси підприємств – забруднювачів гірничо-металургійної компанії «Метінвест», Міністром було видано цілу низку дозволів підприємствам 1 класу шкідливості на понаднормативні викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин зі строками дії до 7 років. Такі дозволи видано Міністром всупереч діючим нормативно-правовим актам та попри заперечення громади міста, у т.ч. під час громадських слухань. Непоодинокі факти, коли такі дозволи видаються навіть на обладнання, яке взагалі не має засобів очищення викидів. На підставі цих дозволів забруднювачі, утримуючись від витрат на модернізацію виробництва, без фільтрів, газоочисток та іншого обладнання викидають у атмосферне повітря міст важкі хімічні речовини, що прямим чином шкодять життю та здоров’ю людей.
Також за 2 роки своєї каденції Міністром не вирішено гострого питання контролю за викидами в атмосферне повітря, а саме:
- не діє Екологічна інспекція України у якої немає чіткого розмежування повноважень між структурними підрозділами;
- немає сертифікованих приладів виміру забруднюючих речовин в атмосферному повітрі, без яких неможливо притягти забруднювача до відповідальності;
Окрім того, пан Міністр ігнорує та не вживає заходів за масовими зверненням громадян, еко-активістів та громадських організацій щодо значного погіршення екологічної ситуації у вищезазначених промислових містах.
Вважаємо, що така бездіяльність Міністра у ситуації з техногенним забрудненням атмосферного повітря є неприпустимою та створює пряму загрозу життю та здоров’ю мешканців міст Маріуполь, Кривий Ріг, Запоріжжя.
Як результат, дії Семерака О.С. прямо протирічать завданням Міністра екології, є не ефективними та спрямовані на порушення конституційних прав Українців на безпечне для життя навколишнє природне середовище.

Пропозиції та вимоги:
У зв’язку з чим звертаємось до Вас з вимогою:

Звільнити з посади Міністра екології і природних ресурсів України Семерака Остапа Михайловича.

Автор: Харченко Олег Віталійович

Станом на 19 листопада петицію підписали 872 особи з 25000 необхідних.