Підвищення швидкості на ділянках доріг, обладнаних підземними або надземними пішохідними переходами (з 50 до 90 км/год)

ТРАНСПОРТ І ЗВ'ЯЗОК

Внесення змін до Правил дорожнього руху, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306 та далі за текстом іменуються «ПДР», щодо встановлення у населених пунктах рух максимальної швидкості транспортних засобів не більше 50 км/год (п. 12.4 ПДР) безспірно буде мати позитивний вплив на безпеку дорожнього руху.
Разом з тим, навіть «старе» обмеження максимальної швидкості руху - 60 км/год (не кажучи вже про нове - 50 км/год), не мало жодного сенсу та було в певній мірі шкідливим, коли мова йде про обладнані підземними або надземними пішохідними переходами ділянки доріг, що проходять через населені пункти, позначені знаком 5.45.

Так, необґрунтоване обмеження швидкості на таких ділянках доріг призводить до:
- збільшення часу перебування транспортного засобу в дорозі;
- збільшення витрат пального через неоптимальний режим роботи двигуна транспортного засобу (на малій швидкості) та необхідність значно змінювати швидкість руху транспортного засобу при в’їзді до населеного пункту та при виїзді з нього.

У сукупності збільшений час перебування транспортного засобу в межах населеного пункту та неоптимальний режим роботи двигуна транспортного засобу призводять до збільшення концентрації шкідливих речовин у повітрі населених пунктів.
Більше того, оскільки мова йде саме про ділянки доріг, обладнані підземними або надземними пішохідними переходами, то зменшення максимальної швидкості руху транспортних засобів на них не має жодного позитивного впливу на рівень безпеки пішоходів, а тому лише порушує (без будь якої користі для інших) права та законні інтереси водіїв та власників транспортних засобів (передусім економічні).

Єдиним шляхом вирішення зазначеної вище проблеми є встановлення на ділянках доріг, що проходять через населені пункти, позначені знаком 5.45, та обладнані підземними або надземними пішохідними переходами, такого ж швидкісного режиму, який діє на дорогах, що проходять через населені пункти, позначені знаком 5.47.

Приймаючи до уваги викладене, прошу внести до Правил дорожнього руху, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306, зміни, якими викласти п. 12.6. ПДР в наступній редакції:

«12.6. Поза населеними пунктами на всіх дорогах, на дорогах, що проходять через населені пункти, позначені знаком 5.47, а також на обладнаних підземними або надземними пішохідними переходами ділянках доріг, що проходять через населені пункти, позначені знаком 5.45, дозволяється рух із швидкістю:»

Автор: Колійчук Костянтин Олегович

Станом на 24 жовтня петицію підписали 96 осіб з 25000 необхідних.