Посвідчення аспіранта / Doctoral Candidate Card - Соціальний захист аспірантів в Україні

ОСВІТА, НАУКОВА, НАУКОВО-ТЕХНІЧНА, ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Петиція до Кабінету Міністрів України

Про необхідність посилення соціального захисту аспірантів в Україні

Зальцбурзькі принципи докторської освіти [1] позиціонують докторську підготовку у самому серці місії вищої освіти і науки, важливу складову формування та розвитку людського потенціалу в науці, дослідників високого рівня. Експерти Європейської Комісії у Заключному звіті незалежного європейського аудиту національної системи досліджень та інновацій України (2016 р.) рекомендували Україні звернути увагу на молодих дослідників та стимулювати їх до наукової кар'єри, використовуючи набір різних методологічних інструментів, таких як збільшення заробітної плати, програми обміну чи виплати винагород [2]. Європейська хартія дослідників та Кодекс працевлаштування наукових працівників [3; 4], як і згадані документи, позиціонують академічний статус аспірантів (doctoral candidates) як дослідників на початковому етапі своєї наукової кар’єри (див. також заява Європейської ради аспірантів і молодих учених Eurodoc “Defining Doctoral Candidate and Doctoral Training” [5] та ін.). Про це також неодноразово заявляла Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України [6].

Проте в правовому розумінні в Україні, як і у більшості європейських країн, аспіранти ще не вважаються науковими працівниками, які підлягають дії трудового законодавства та відповідних соціальних схем, але водночас повинні зберегти соціальні пільги, які могли би отримувати на правах здобувачів третього освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» (аналогічно до соціальних пільг студентів). У більшості країн ЄС аспіранти мають широкий спектр соціальних гарантій та матеріального забезпечення, а також гідні умови здійснення наукової діяльності у рамках підготовки докторського дослідження.

Система підготовки наукових кадрів та навчання в аспірантурі передбачає більш активну мобільність, ніж закладає, наприклад, навчання на рівні бакалаврату чи магістратури. Саме тому держава має підтримувати аспірантів шляхом надання пільг та соціальних гарантій у порядку, встановленому законодавством (ст.3 ч.3 п.8 Закону України про вищу освіту), що повинно сприяти якості здійснюваної ними діяльності. У цій частині усі аспіранти повинні мати право на соціальні гарантії як і здобувачі інших освітніх чи освітньо-професійних ступенів, як-от:

• пільги на транспортні послуги (пільговий проїзд у громадському транспорті, міжміських автобусах, метро та на залізничні квитки);
• знижки на культурно-освітні, культурно-розважальні, спортивні заходи;
• забезпечення житлом у гуртожитках на пільгових умовах на час навчання в аспірантурі;
• медичне страхування;
• підтримка аспірантських сімей (знижка за оплати у дитячих садочках, школах);
• знижки на відпочинок;
• матеріальна допомога на придбання наукової літератури.

Підставою для надання пільг може слугувати посвідчення аспіранта (Doctoral Candidate Card, Legitymacja doktoranta) у формі пластикової картки, що є загальноприйнятим документом у європейських країнах, який засвідчує їх особливий статус та одночасно підтверджує соціальні гарантії цієї категорії осіб. В університетах деяких європейських країн пластикова картка - посвідчення аспіранта - може слугувати одночасно як бібліотечна картка (типу читацький квиток), проїзний на всі види громадського транспорту. Заклади вищої освіти та наукові установи можуть виготовляти картки за зразком, затвердженим Міністерством освіти і науки України. Вважаємо необхідним виготовлення карток у двох мовних версіях - українській та англійській, на зразок міжнародних водійських посвідчень, оскільки doctoral candidate card буде визнаватися за кордоном та допоможе українським аспірантам під час їхніх програм академічної мобільності та міжнародного наукового співробітництва.

Звертаємося до Кабінету Міністрів України з пропозицією:

• розглянути питання щодо соціального захисту аспірантів та внести аспірантів до переліку осіб, які мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті та у міжміському сполученні, а також у частині надання пільгових знижок на медичне обслуговування, квитки на культурно-мистецькі та спортивні заходи, медичного обслуговування;
• внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів від 5 квітня 1999 р. N 541 “Про затвердження Порядку надання пільгового проїзду студентам вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учням професійно-технічних навчальних закладів у міському і приміському пасажирському транспорті та міжміському автомобільному і залізничному транспорті територією України” та включити аспірантів,
• затвердити зразок уніфікованого посвідчення аспіранта українською та англійською мовами як документу, який підтверджуватиме право на пільги (ухвалити Наказ Міністерства освіти і науки України, аналогічний до Наказу МОН від 25.10.2013 № 1474 Про затвердження Положення про студентські (учнівські) квитки державного зразка);
• закликати органи місцевого самоврядування розширити програми соціальної підтримки студентів, якщо такі є, на категорію аспірантів;
• суттєво підвищити розмір стипендії аспірантів до розміру ставки викладача;
• заохотити заклади вищої освіти та наукові установи покривати витрати на наукову мобільність, пов’язану з процесом реалізації програми підготовки в аспірантурі.

Автори:
Євгеній Плахотнюк - аспірант Київського національного лінгвістичного університету
Ірина Дегтярьова - заступник голови Ради молодих учених при МОН, радник Європейської ради аспірантів та молодих учених Eurodoc

Список посилань:
1. https://eua-cde.org/component/attachments/attachments.html?id=53
2. https://rio.jrc.ec.europa.eu/en/policy-support-facility/peer-review-ukrainian-research-and-innovation-system
3. https://mon.gov.ua/ua/nauka/nauka/reforma-nauki/yevropejska-hartiya-doslidnikiv-ta-kodeks-pracevlashtuvannya-naukovih-pracivnikiv
4. https://mon.gov.ua/storage/app/media/kolegiya-ministerstva/2018/05/1-dorozhnya-karta-integratsii-ukraini-do-evro.pdf
5. http://eurodoc.net/oldwebsite/Defining-Doctoral-Candidate-and-Doctoral-Training_May2012.pdf
6. http://ra.eenu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/03/Pro-rishennya-Kolegiyi-MON-Ukrayiny-Pro-instytutsijnyj-rozvytok-rad-molodyh-vchenyh.pdf

Автор: Плахотнюк Євгеній Ігорович

Станом на 19 листопада петицію підписали 120 осіб з 25000 необхідних.