Розробити та затвердити "Національну стратегію електронної охорони здоров'я України"

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Впровадження електронної охорони здоров'я необхідне для ефективного функціонування нової моделі фінансування охорони здоров'я та забезпечення прав пацієнтів та якості надання медичних послуг. Водночас, система електронного здоров'я є надзвичайно комплексною, що потребує стратегічного підходу до вирішення проблеми успішного впровадження усіх її елементів, враховуючи потреби системи охорони здоров'я на кожному з етапів реформи.

Відсутність стратегічного бачення майбутнього системи електронного здоров'я вже є причиною деяких ключових проблем:
1. Низька ефективність використання наявних ресурсів системи охорони здоров’я;
2. Кошти державного бюджету України та кошти технічної допомоги міжнародних партнерів, виділені на впровадження електронної охорони здоров'я, витрачаються вкрай неефективно;
4. Недостатня прозорість системи охорони здоров'я;
5. Пацієнти відчувають недостатню доступність до інформації щодо стану свого здоров’я.

Стратегія електронної охорони здоров'я - це:
1. Чіткий та прагматичний шлях від поточного стану електронної охорони здоров'я до майбутнього електронної охорони здоров'я;
2. Узгоджене бачення електронної охорони здоров'я, висловлене Міністерством охорони здоров'я;
3. Розроблений план дій (заходи, ресурси, витрати, відповідальні);
4. Забезпечений моніторинг і оцінювання;
5. Забезпечений проактивний обмін інформацією.

Завершена стратегія електронної охорони здоров'я є точкою відправлення впровадження системи. Досі ця точка відсутня, незважаючи на активне впровадження реформи охорони здоров'я, що негативно впливає на забезпечення прогресу громадського та індивідуального здоров'я.

Враховуючи вищевикладене, просимо розробити та затвердити "Національну стратегію електронної охорони здоров'я України".

Тимофій Бадіков, заступник голови Громадської ради при МОЗ України, голова правління ГО "Платформа Здоров'я".

Автор: Бадіков Тимофій Олександрович

Станом на 19 грудня петицію підписали 54 особи з 25000 необхідних.