Запровадження змін при вступі до медичних університетів випускників медичних коледжів обумовлено інтересами держави

ОСВІТА, НАУКОВА, НАУКОВО-ТЕХНІЧНА, ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Зміст петиції:
1. Запровадити набір на перший курс навчання в медичні університети (спеціальність «Медицина») випускників медичних коледжів (споріднена спеціальність «Медсестринство»), скоротивши термін навчання на один рік.
2. Встановити для випускників коледжу квоту держзамовлення в межах 25-50% ліцензійного обсягу прийому.
3. Навчальний процес протягом 5-и років здійснювати за окремими навчальними планами і програмами, які б враховували обсяг спеціальних знань і вмінь, здобутих в коледжі.
4. Замість діючого нині комплексного вступного іспиту, для випускників коледжів запровадити вступ до медуніверситетів за результатами ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок. М».
5. Після закінчення 5-и річного терміну навчання в університеті, видавати диплом лікаря загальної практики – сімейної медицини.
Пояснення до змісту петиції.
Часто перед випускником 9-ого класу (ІІ рівню ПЗСО), який мріє стати лікарем, постає питання: продовжувати навчання в школі, інколи в іншій, розташованій на значній відстані, чи спробувати «приглянутись» до медичної освіти і медицини взагалі, вступивши на навчання до медичного коледжу. Тому державні інституції не мають права позбавляти таких молодих людей можливості здобути лікарський фах після закінчення навчання у медичному коледжі. Тим більше, що цей вибір вже є усвідомлений та професійно зорієнтований. Нам відомо багато розчарувань серед студентів медуніверситетів, які вступили туди зразу після закінчення 11-и річної школи та помилились з вибором професії.
Очевидно, що для випускників коледжів також слід виділяти місця державного замовлення, як для випускників 11-го класу, але з цією метою навчання має розпочинатись з І-ого курсу за окремими навчальними планами і програмами.
Якщо після 5-и річного терміну навчання в медуніверситеті видавати диплом лікаря загальної практики-сімейної медицини, а не нинішній диплом «без ваги», - то це зробить сам навчальний процес більш усвідомленим.
Хіба нинішній фельдшер, медсестра, працюючи в сільській місцевості, не є фахівцями загальної практики? Зрештою, ніхто не забороняє випускнику з дипломом лікаря загальної практики стати хірургом чи окулістом після проходження відповідного післядипломного навчання, але його «старт» до нової спеціалізації відбудеться з надійного «фундаменту».
Запропонований нами у змісті петиції підхід, жодним чином не забороняє і фахове зростання в спеціальності «Медсестринство» до рівня бакалавра та магістра.
Але у випускника коледжу повинен бути вибір.
При запровадженні запропонованого в петиції підходу у виграші буде держава і суспільство.

Автор: Гафійчук Ірина Іванівна

Станом на 18 березня петицію підписали 1174 особи з 25000 необхідних.