Право виїзду за кордон дітей-сиріт у супроводі третіх осіб

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

На цей час в Україні склалася правова колізія, що обмежує права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щодо права на свободу пересування.
Діти цієї категорії не мають можливості виїзду за кордон у туристичну подорож, на відпочинок та оздоровлення, для участі у міжнародних конкурсах, змаганнях, фестивалях, міжнародних заходах та проектах, без супроводу своїх законних представників або одного із них (прийомних батьків, батьків-вихователів ДБСТ, опікунів та піклувальників, патронатних вихователів). Обмеження стосується як самостійного пересування у супроводі третіх осіб, так у складі груп (музичні, танцювальні гурти, спортивні команди тощо), окрім виїзду у складі групи на відпочинок та оздоровлення.

По факту, талановиті хлопці та дівчата України, з числа сиріт та позбавлені батьківського піклування, позбавлені ще й права представляти Україну на міжнародних фестивалях, конкурсах, змаганнях, розкривати свій потенціал у міжнародному колі, отримувати та використовувати подарунки від меценатів на подорожі по країнам світу, розширювати особистий кругозір, пізнавати навколишній світ. Вони не мають права виїхати за межі України разом зі своїми педагогами, концертмейстрами, тренерами, керівниками гуртків, представниками спортивних та музичних шкіл тощо. Для цього повинен їхати хтось із законних представників дитини, а це потребує неабияких додаткових витрат. Крім того, не завжди приймаюча сторона має можливість прийняти ще й законних представників цієї категорії дітей.
Ось і виходить, що сидять ці діти вдома та демонструють свої таланти в межах своєї місцевості.

Законні представники дітей-сирот та дітей, позбавлених батьківського піклування (прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни та піклувальники) звертаються до Кабінету Міністрів України з вимогою внести зміни в Постанову КМУ №57 від 27.01.1995 року:
• Відмінити вимогу щодо виїзду за кордон дітей-сирот та дітей, позбавлених батьківського піклування, тільки у супроводі прийомних батьків, опікунів/піклувальників, батьків-вихователів ДБСТ, патронатних вихователів).
• Дозволити виїзд за кордон дітей-сирот та дітей, позбавлених батьківського піклування , на відпочинок та оздоровлення, у туристичну подорож, для участі у міжнародних заходах, освітніх, культурних, спортивних програмах, фестивалях та конкурсах тощо як з законними представниками дітей (або одного з них), так і у супроводі осіб, які уповноважені обома особами, що виконують обов’язки батьків (в залежності від форми влаштування дитини на виховання та спільне проживання).
• Виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 16-річного віку, в супроводі осіб, які уповноважені особами, що виконують обов’язки батьків (в залежності від форми влаштування дитини на виховання та спільне проживання) здійснювати за нотаріально посвідченою згодою обох законних представників дитини із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

Автор: Кузьміна Олександра Борисівна

Станом на 20 травня петицію підписали 34 особи з 25000 необхідних.