За скасування нового правопису

ОСВІТА, НАУКОВА, НАУКОВО-ТЕХНІЧНА, ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Просимо скасувати новий правопис української мови, що був без обговорення затверджений Кабінетом міністрів України 22 травня 2019 року. Нова редакція містить багато незвичних для загалу нововведень, що викликають несприйняття у значної кількості україномовних громадян.

Нова орфографія може стати перепоною для популяризації української мови серед російськомовних українців. А українська держава своїми діями повинна забезпечувати максимальне сприяння переходу якомога більшої кількості громадян на українську мову, а не відштовхувати їх від мови.

Повернення до правописних суперечок кінця ХІХ та початку ХХ століть не кращий спосіб ствердження української мови у суспільстві. Тим паче, що реанімація архаїки навряд правильна причина для будь-якої реформи. Споглядаючи умоглядну "ідеальну" репресовану мову доби націонал-комунізму, укладачі нової орфографії спробували відкинути століття літературного розвитку лексики, стилістики та граматики.

Нині ідеалізована багатьма Скрипниківка викликала великі герці серед мовознавців і освітян вже на етапі розгляду і прийняття. Варто згадати знамениті слова Юрія Шевельова: "Правопис 28-29 років, дарма що старанно опрацьований мовознавцями, був нереальний, приречений на невдачу. Від самого початку його прийняли вельми неприхильно, дотримувалися неохоче". Не варто повторювати помилки тих років.

Українська мова потребує сталості і неперервної традиції. Навряд можна казати про традицію у ситуації, коли кожне покоління пише іншою орфографією. Надто новий правопис ставить під сумнів саме існування єдиної орфографії, допускаючи надмірну варіативність у написанні слів. Подекуди новий правопис просто неузгоджений і нелогічний: він пропонує писати "компакт-диск", але "вебсайт" тощо. Написання ж "контрадмірал" одним словом взагалі сприймається як знущання над освіченою громадськістю.

Закликаємо Уряд, Міністерство освіти й Комісію з питань правопису повернути попередню редакцію правопису, переглянути підхід і відмовитись від спроб змінити сучасну українську мову "згори".

Автор: Безрук Максим Миколайович

Станом на 29 листопада петицію підписали 355 осіб з 25000 необхідних.