Відміна заборони на встановлення індивідуального опалення поквартирно

ЖИТЛОВА ПОЛІТИКА

Вже декілька років реформ, в країні ведуться розмови про енергозбереження та необхідність скорочувати споживання газу населенням. Однак всі розмови і урядові програми щодо опалення та гарячого водопостачання стосуються лише вторинних заходів - утеплення фасадів, лічильники води, тощо.
Уряд наполегливо не хоче бачити основну проблему гігантського споживання газу - неефективну та зношену радянську систему центрального опалення (ЦО) та гарячого водопостачання (ГВП) багатоквартирних будинків.
Зношеність систем ЦО та ГВП в Україні становить до 80%. 30% в середньому становлять прямі втрати в наслідок зношеності, тобто третину тієї астрономічної суми в валюті, яку воююча та бідна країна витрачає на закупівлю газу для опалення багатоквартирних будинків - йде просто на обігрів повітря та землі.
Весь цивілізований світ давно знайшов рішення - це індивідуальне автономне опалення.
На відміну від центрального опалення, індивідуальні котли:
1. Дозволяють ефективно спалювати газ. Немає втрат теплоносія по шляху, більш сучасні технології спалювання, сам котел розташований всередині того ж приміщення яке він опалює.
2. Дозволяють більш гнучко регулювати температуру в залежності від реальної температури на вулиці та в конкретній квартирі. Тобто з'являється економічний сенс в утепленні фасадів, встановлення енергозберігаючих вікон, комбінованні систем опалення, тощо. А також виключені ситуації, коли за вікном спека (або сонячна сторона), при цьому батареї працюють на повну потужність.
3. Дозволяють вимикати опалення повністю або знижувати температуру в ті години, коли нікого немає вдома (на роботі, взимку поїхали на відпочинок, т.і.).
4. Виключається можливість масштабних аварій на тепломережах, в результаті чого, без опалення залишаються цілі мікрорайони, лікарні. На ліквідацію цих аварій витрачаються колосальні гроші знов таки споживачів.
5. В результаті постійних проривів та ремонтів зношених мереж, виливається величезна кількість теплоносія, вартість якого пізніше потрапляє знову ж таки в рахунок споживача послуг, як витрати на обслуговування.
6. При індивідуальному опаленні, споживач не оплачує: вартість обслуговування самих котелень, обслуговування мереж, зарплату персоналу тепломереж, втрати, амортизацію, корупційні схеми енергокомпаній...
Так, автономні котли як і котельні ЦО також працюють на газі, імпорт якого ми хочемо скоротити. Від газу при опаленні багатоквартирних будинків ми відмовитися не зможемо в будь-якому випадку, на дрова не перейдемо.

Але завдяки індивідуальному опаленню з'явиться спосіб регулювати власне споживання і виникне економічний сенс інвестувати в енергозбереження - і ось за рахунок цього обсяг споживання газу впаде в рази!!!
В даний момент, без можливості індивідуально регулювати своє споживання тепла, утеплення квартир, яке рекомендує кабмін, фактично немає сенсу! Який сенс утеплювати квартиру, якщо завдяки цьому утепленню не можна зменшити інтенсивність опалення своєї квартири і розмір платежу за опалення? Просто утеплювати для того, щоб підняти температуру в своїй квартирі і потім відкривати вікна опалюючи вулицю? Лічильники на під'їзд вже показали свою неефективність і негнучкість.
Платити ринкову ціну правильно і неминуче, але цивілізована країна не повинна платити за опалення повітря і збагачення олігархів!
Підвищення тарифів на тепло без можливості впливати на об'єм його споживання - не знижує обсяг закупівель газу, воно просто робить біднішим населення України.
При всій очевидності даного рішення. При всій увазі до нашої країни і готовності міжнародної громадськості допомагати фінансово модернізувати нашу інфраструктуру. В Україні діє заборона на становлення індивідуального опалення в багатоквартирних будинках.
Визнати втратившим чинність, Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №169 від 06.11.2007 р. (наказ №4 були внесені зміни, з яких випливає, що відключення від системи центрального опалення та гарячого водопостачання здійснюється лише за умови відключення ВСЬОГО будинку).
Повернути в дію Постанова Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 р.
(Згідно з пунктами 2 і 25 «Правил надання населенню послуг центрального опалення, водо-,теплопостачання і водовідведення...» споживач має право відмовитися від отримання послуг центрального опалення та гарячого водопостачання у порядку, затвердженому органом центральної виконавчої влади з питань ЖКГ).
Наказом №169 від 06.11.2007 р (який необхідно анулювати) фактично запровадилася заборона на відключення від ЦО І ГВП окремих квартир, що суперечить вимогам п. 1 ст. 321 Цивільного кодексу України, оскільки обмежує права власника, його конституційне право розпоряджатися своїм майном. Крім того, таке рішення ставить власника квартири в залежність від власників інших квартир будинку, які не мають можливості або бажання встановити індивідуальне опалення квартири, чим грубо порушуються права і свободи громадян, гарантовані Конституцією України.
Цими документами було фактично унеможливлене встановлення індивідуальних систем опалення в квартирі.
У зв’язку із цим, звертаюся із проханням відмінити дію вищезазначених документів, або внести в них відповідні зміни, для нормалізації ситуації в сфері автономного опалення.
Від цього виграє і держава, відкривши шлях для ефективного, і головне - безкоштовного для неї енергозбереження та зменшення споживання газу (і як наслідок - зниження його імпорту).
Від цього виграють й громадяни України, Які зможуть впливати на розмір власних комунальних платежів, інвестуючи в енергозберігаючої технології та регулюючи своє споживання без шкоди для комфортного проживання.
Це питання є дуже актуальним не тільки тому, що це буде реальне енергозбереження і зменшення залежності від імпорту газу, а і тому що відміна цієї безглуздої заборони знищить корумповані структури, які за хабарі видають дозволи на встановлення автономного опалення.
Ті офіційні роз’яснення, щодо необхідності введення цієї заборони не мають жодних підстав, так як по квартирне автономне опалення при виконані всіх вимог експлуатації, не може створити жодних проблем.
Європейська практика і досвід деяких українських міст, які відмовилися від автономного опалення, це тільки підтверджує

Заздалегідь вдячний за підтримку і поширення цієї петиції !!!

Автор: Зарванський Максим Іванович

Станом на 15 липня петицію підписали 267 осіб з 25000 необхідних.