Про перегляд порядку зміни статі трансгендерними та небінарними людьми.

СІМ'Я, ДІТИ, МОЛОДЬ, ҐЕНДЕРНА РІВНІСТЬ, ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ

Для убезпечення ґендерної рівності та виключення дискримінації за ознакою статі та ґендеру, а також у зв'язку з тим, що в останній версії (від 18 червня 2019 року) Міжнародної класифікації захворювань (МКХ-11) йдеться, що трансгендерність використовується для опису людей, чия гендерна ідентичність відрізняється від статі, зафіксованої при народженні і більше не вважається психіатричним діагнозом тож для уникнення стигматизації трансгендерних людей (у МКХ-10 трансгендерність була частиною розділу про поведінкові розлади і відносилась до розділу психіатрії), звертаюсь до Кабінету Міністрів України, Прем'єр-міністра, Міністра охорони здоров'я, з пропозицією про наступне:

1. _Терміново_ та _першочергово_ затвердити та довести до всіх установ охорони здоров'я новий Наказ Міністерства охорони здоров'я України (на заміну Наказу МОЗ від 15.09.2016 р, №972), створивши новий Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, стосовно діагнозу "Ґендерна дисфорія", у котрому буде приведено у відповідність порядок медичної допомоги трансґендерним людям у закладах охорони здоров'я. А також буде виключено стигматизуючу практику психіатричного обліку та психіатричного лікування трансґендерних осіб. Спростити можливість отримання гормональних лікарських засобів (котрі часто приймаються пожиттєво), розглянути надання можливості їх безкоштовного отримання аналогічно до інсуліну (котрий теж є гормоном), особам котрі мають медичні покази для гормональної терапії.

2. Внести пропозиції до Верховної Ради України та Президента України, щодо врегулювання законодавства з ґендерних питань, і виведення дискримінації за статевою ознакою із законодавства, ввівши можливість визначення статі за межами бінарності "чоловік-жінка", наприклад дозволивши використання символу "Х" замість визначення статі конкретної особи або дозволивши взагалі не використовувати ідентифікатор статі людини.

3. Спростити процедуру набуття нових документів у зв'язку зі зміною статі (в тому числі, але не обмежуючись: паспорта, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження, посвідчення водія, студенського квитка, військового квитка, свідоцтва про усиновлення/удочеріння і т.д.), з можливістю обрання статі поза бінарною системою "Ч/Ж". Внести пропозиції до ВРУ щодо внесення змін до законодавства та підзаконних актів. Дати можливість особам, котрі ще знаходяться у процесі зміни чи корекції статі (це поступовий і тривалий процес), використання наявних документів що посвідчують особу та довідки з закладу охорони здоров'я про процес корекції/зміни статі, для уникнення непорозумінь під час ідентифікації особи у всіх установах, організаціях та підприємствах.

4. Спростити можливість зміни/набуття нового ідентифікаційного коду, виключивши при цьому можливість створення незручностей та дискримінації для трансґендерних людей.

5. Заборонити будь-яку дискримінацію трансґендерних чи небінарних осіб.

Україна є сучасною європейською державою, де права людини повинні поціновуватись понад усе, і будь-які прояви дискримінації та стигматизації особи за будь яким проявом є неприпустимими. Тож прошу підтримати мою пропозицію, так як такі реформи є ознакою демократичного суспільства і матимуть позитивні наслідки як у внутрішній соціальній політиці, так і у іміджі України на міжнародній арені.
Слава Україні!

Автор: Лазавенко Ігор Михайлович

Станом на 15 липня петицію підписали 26 осіб з 25000 необхідних.