Щодо соціального захисту учасників війни (відновлення права на безкоштовний пільговий проїзд)

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

18 березня 2019 року набуло чинності Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) пункту 9 розділу І Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII (справа про соціальний захист ветеранів війни та членів їх сімей) 18 грудня 2018 року №12-р/2018: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v012p710-18.

18 березня 2019 року втратили чинність норми Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII згідно з якими учасники війни, члени сімей загиблих та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною були позбавлені права на безоплатний проїзд в приміських і міжміських маршрутах, а також проїзду за талонами залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом.

Тобто, з 18 березня 2019 року, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасники війни мають право на:

- безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі – та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;
- безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою.

На практиці, органи соціального захисту населення міських рад, райдержадміністрацій та військово-цивільних адміністрацій не виконують Рішення Конституційного Суду України та Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та відмовляють учасникам війни у видачі листів талонів на пільговий проїзд. Аргументують це тим, що забезпечення учасників війни листами талонів на пільговий проїзд буде можливо лише після прийняття Кабінетом Міністрів України відповідних змін до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 р. №302, іншого чинним законодавством не передбачено.

Отже, на підставі вищевикладеного, прошу забезпечити виконання законних прав учасників війни та невідкладно внести відповідні зміни до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 р. №302, які дозволять учасникам війни отримувати листи талони на пільговий проїзд.

До відома: учасники війни – це громадяни, які приймали участь у Другій світовій війні, а також працівники підприємств, установ та організацій, військові священики, медики, психологи, волонтери, які залучались та брали безпосередню участь в Антитерористичній операції та Операції об’єднаних сил.

Автор: Колодій Роман Юрійович

Станом на 15 липня петицію підписали 32 особи з 25000 необхідних.