Щодо безперешкодного руху сільськогосподарської техніки та використання поблискуючого маячка оранжевого кольору

ТРАНСПОРТ І ЗВ'ЯЗОК

На сьогоднішній день сільськогосподарські підприємства всіх форм власності потрапили у глухий кут через блокування Національною поліцією сільськогосподарських робіт у зв’язку з забороною руху по дорогах з твердим покриттям тракторам та комбайнам.
Поліціянти мотивують це тим, що їх ширина перевищує 2,6 м, а тому вони, згідно пункту 22.5 Правил дорожнього руху України (далі: ПДР) відносяться до великогабаритних.
Рух такого транспорту регулюється «Правилами проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами», затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2001 року № 30 (далі: Правила).
Процедура, яка розписана в Правилах є складною та взагалі не враховує особливості і специфіку проведення сільськогосподарських робіт, оскільки аграрій «прив’язаний» до погоди та циклу розвитку рослин. Вказані явища мають динамічний характер, що виключає можливість завчасного передбачення виїзду конкретної одиниці для проведення відповідних робіт.
Також надзвичайно важко спрогнозувати скерування конкретної одиниці техніки на поле коли їх кількість обраховується десятками і вихід з ладу одної автоматично призводить до підміни резервною.
Не можливо навіть уявити як відповідно до Правил оформити проїзд комбайну з одного населеного пункту в інший коли треба терміново отримати погодження від утримувачів доріг в кожному селі, окраїнами міста, по за ними в т.ч. якщо доводиться рухатись дорогами державного значення. Правила взагалі не містять терміни, протягом яких власник чи утримувач доріг має надати погодження на проїзд.
Зміст і структура Правил справляє враження що про сільськогосподарську техніку взагалі забули коли їх приймали.
Реалії такі: всі комбайни в Україні, потужні трактори та енергонасичені причепні та навісні знаряддя мають ширину більш ніж 3 метри, а тому патрульна поліція відловлює механізаторів на дорогах та тотально застосовує санкції за статтею 132-1 КУпАП і блокує рух далі.
Останньою каплею терпіння стало прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» від 11 вересня 2019 року
№ 54-IX яким введено нереальний розмір штрафу за вказані дії.
В той же час тиск на грунт сільськогосподарської техніки є значно нижчим ніж у вантажівок, а тому вести мову про руйнування дорожнього покриття взагалі є не логічним.
Крім того понад 95 відсотків пального, придбаного сільськогосподарськими підприємствами, в ціну якого закладено непрямий транспортний податок, спалюється на полях. Тобто кошти на утримання доріг утримуються, а руйнація дорожнього покриття не відбувається взагалі.
Окрім того наявне сучасне зовнішнє освітлення та засоби ідентифікації на техніці та сільськогосподарському обладнанні дозволяють ефективно та завчасно ідентифікувати їх на дорозі.
Одночасно вважаємо за необхідне дозволити вільне використання поблискуючих маячків оранжевого кольору, що дозволить вказаній техніці та автомобілям супроводу додатково убезпечити їх переміщення.
Навіть за Радянських часів працівнику ДАЇ заборонялось при посівній та збиранні врожаю в полі чинити перепони аграріям у русі.
Тому, з метою якнайшвидшого розв’язання даної нагальної проблеми просимо Вас ініціювати внесення наступних змін до вказаних нормативно-правових актів:
в пункті 1.1. Правил після першого речення додати «Дія правил не розповсюджується на рух сільськогосподарської техніки»;
в ПДР:
пункт 1.10 доповнити абзацом «сільськогосподарська техніка – трактори, комбайни, самохідні машини і механізми призначені для виконання робіт по вирощуванню, збиранню, переробці та перевезенню сільськогосподарської продукції та виконання робіт з обробітку грунту»;
в підпункті «в» пункту 2.1. слова «а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах - дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції» замінити на «встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних, великовагових транспортних засобах, сільськогосподарській техніці, та транспортних засобах, які їх супроводжують, здійснюється вільно і дозволів та погоджень не потребує»;
підпункт «а» пункту 27.2. виключити;
в пункті 32.2. слова «(крім встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах)» замінити на «(встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних, великовагових транспортних засобах, сільськогосподарській техніці та транспортних засобах, які їх супроводжують, здійснюється вільно і дозволів та погоджень не потребує)»;
в пункт 22.5 додати абзац «Дія цього пункту не розповсюджується на рух сільськогосподарської техніки».

Автор: Колотій Андрій Вікторович

Станом на 19 січня петицію підписали 4958 осіб з 25000 необхідних.