Заборонити продаж об’єктів державної власності без референдумів

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

На виконання вимог Міжнародного валютного фонду, третій рік поспіль в Україні тривають активні процеси щодо масового продажу державного майна.
Міжнародні та українські ЗМІ вже охрестили це явище як «Україна - у роздріб».

Відповідні зобов’язання перед кредиторами Уряд Гройсмана брав на себе не спитавши думки населення України та без належної оцінки державних активів, які вже завтра можуть «піти з молотка» за безцінь, потрапити у руки олігархів та представників російського бізнесу.

До таких державних підприємств належать, зокрема, і ті, що мають надважливе стратегічне значення з точки зору економічної стабільності, енергетичної незалежності та національної безпеки країни.

Мова, передусім, про ДП «Укрспирт», ПАТ «Укрзалізниця», ПАТ «Центренерго» низку хімічно-гірничих підприємств, обленерго, залишки унікальних машинобудівних заводів, неповторний столичний Оперний театр чи величний НСК «Олімпійський», повністю відремонтований за державні кошти, тощо.

І одна річ, коли приватизація «загрожує» державним готелям і базам відпочинку, до яких звичайні люди і так не мали доступу. Та зовсім інша - коли передати у невідомі приватні руки мають намір абсолютно прибуткові, бюджетоутворюючі і перспективні, з точки зору капіталізації й подальшого економічного розвитку, підприємства.

Міфи про державу, як неефективного управлінця, нав’язані нашому суспільству зацікавленими бізнес-монополіями та укорінені, на жаль, непоодинокими гучними корупційними скандалами. Тоді, як насправді, усі країни світу прагнуть тримати в руках саме держави стратегічні об’єкти і галузі, які забезпечують податкові бюджетні надходження, прибуток економік та робочі місця!

З огляду на викладене, вимагаємо:

- заборонити продаж державного майна важливого стратегічного виробничого, промислового чи культурного значення без проведення референдумів / електронних референдумів всеукраїнського рівня (коли мова про державні підприємства, діяльність яких стосується економіки, енергетики, безпеки чи транспортної логістики країни в цілому, тощо) та місцевого рівнів (коли мова про об’єкти, діяльність яких є знаковою для окремого міста, області чи регіону).

- визначатися з приватизацією та першочерговим правом на купівлю об’єктів державного майна виключно на підставі результатів таких референдумів.

- законодавчо унеможливити передачу державних стратегічних підприємств до рук іноземців, зокрема, пов’язаних з РФ.

Автор: Головко Марія Семенівна

Станом на 19 вересня петицію підписали 45 осіб з 25000 необхідних.