про інформування жінок щодо можливого абортивного ефекту гормональних контрацептивів та внутрішньоматкових спіралей

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Пропонуємо на нормативному рівні зобов'язати виробників та розповсюджувачів гормональних контрацептивів (ГК), в тому числі засобів екстреної контрацепції та внутрішньоматкових спіралей (ВМС) на одній більшій зовнішній стороні коробки, пачки гормонального контрацептива та внутрішньоматкових спіралей з абортивним ефектом, розміщати Основне медичне попередження споживачів ГК та ВМС з абортивним ефектом: "УВАГА! Можливий абортивний ефект!!!".

В будь-якій аптеці у вільному доступі продаються Гормональні контрацептиви які використовуються жінками не тільки для запобігання вагітності, але і для вирівнювання гормонального фону, відновлення циклу і т. ін.
Про те, що дані препарати можуть мати абортивний ефект, виробники замовчують, переслідуючи маркетингові цілі.
Відсутність повної об’єктивної інформації про препарати та наслідки їх вживання порушує права жінок.
Наразі більшість споживачів ГК та ВМС не мають можливості отримати повну та правдиву інформацію про їх дію.
А такий факт, як аборт, навіть на дуже малих строках негативно впливає на репродуктивне здоров‘я та психічний стан жінок.
Виробники контрацептивів не приділяють уваги тому факту, що знищення заплідненої яйцеклітини вже є знищенням майбутнього ембріону людини. Це є окрема від організму матері жива істота, майбутня людина.
Відповідно до ст. 57 Закону України “Про основи законодавства України про охорону здоров'я” материнство в Україні охороняється і заохочується державою.
З метою охорони здоров'я жінки їй надається право самій розв'язувати питання про материнство.
Відповідно до ч. 5 ст. 12 Закону України “Про лікарські засоби” до кожного лікарського засобу, що реалізується, додається інструкція про застосування лікарського засобу, яка повинна містити: назву лікарського засобу; загальну характеристику (хімічну назву, основні фізико-хімічні властивості, склад); відомості про фармакологічні властивості; показання для застосування; протипоказання; взаємодію з іншими лікарськими засобами; способи застосування та дози; побічну дію; запобіжні заходи; форми випуску; умови та строки зберігання; умови відпуску.
Відсутність інформації про абортивні властивості засобів екстреної контрацепції, ряду ГК та ВМС є порушенням наведених норм законодавства.
Попереджувальний надпис надасть жінкам право самостійно розв'язувати питання про материнство, своєчасно отримувати повну інформацію про наслідки приймання гормональних контрацептивів та використання внутрішньоматкових спіралей, а також дозволить зробити вибір на користь інших медикаментів або засобів контрацепції, що не мають абортивного ефекту, і, як наслідок, зберегти душевне і фізичне здоров'я жінки, що є основою здоров'я майбутнього покоління.

Автор: Яуфман Олена Анатоліївна

Станом на 3 березня петицію підписали 114 осіб з 25000 необхідних.