Зупинити перегрузи! Захистити дороги, та чесний конкурентний бізнес.

ТРАНСПОРТ І ЗВ'ЯЗОК

Порушення норм габаритно-вагового контролю (перегрузи):

- руйнує дороги, що суттєво впливає на витрати автомобілістів та безпеку руху;
- створює умови для недобросовісної конкуренції та демпінгу на ринку перевезень;
- стимулює поширення тіньових взаєморозрахунків у галузі і зменшення податкової бази;
- перешкоджає розвитку галузі автоперевезень, роблячи її непривабливою для системних інвесторів.

Наразі законом передбачено відповідальність перевізника за порушення норм завантаження, але норма не діє через недосконалість системи контролю, а саме:

- через корумпованість посадовців Укртрансбезпеки;
- через неефективність контролю пересувними дорожніми вагами, адже порушники без великої проблеми об'їжджають пункти їх встановлення;
- через відсутність відповідальності відправників та одержувачів вантажу, які безпосередньо задіяні в процесі зважування та навантаження вантажів понад норму.

Пропонуємо наступні кроки по удосконаленню контролю, що дозволять у найкоротші терміни суттєво змінити ситуацію без значних витрат із бюджету:

1. Запропонувати і відстоювати внесення змін до законодавства щодо впровадження відповідальності підприємств, які здійснюють навантаження і розвантаження автотранспорту понад вагові норми.

2. Додати до заходів контролю ревізію товарно-транспортних накладних (ТТН), що подані в митницю для оформлення експортних митних декларацій.

3. Вимагати від експортерів надавати в митницю документи в електронному вигляді, в тому числі ТТН. Це поширить прозорість ринку та ефективність контролю.

4. Врахувати в законодавчих ініціативах різницю в нормах навантаження для транспорту, що технологічно призначений для перевезення великих грузів і має необхідну кількість осей і будову, що дозволяє розподіляти навантаження на площу дорожнього покриття.

Данна петиція створена за ініціативи спільноти зернових перевізників, що вірять в можливість побудови цивілізованого бізнесу в законному просторі, всіх небайдужих автомобілістів, коштами яких сплачується дорожній збір та ремонтуються автівки, пасажирів, що наражають себе на небезпеку та терплять дискомфорт подорожей українськими дорогами.

Більше інформації можна знайти на сайті інформаційної кампанії http://stop-peregruz.in.ua/

Автор: МАЩЕНКО ОЛЕКСАНДР ВОЛОДИМИРОВИЧ

Станом на 21 жовтня петицію підписали 135 осіб з 25000 необхідних.