Гарантувати незмінність поточних податкових умов для ІТ-галузі

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

У своїх вступній промові Прем'єр-міністр України зробив наголос на зростанні української промисловості. Проте сучасна промисловість - це не лише верстато- та літакобудування. Інформаційні технології - це теж промисловість. Надсучасна індустрія, яка не використовує корисні копалини, не забруднює воду та атмосферу, проте приносить мільярди доларів експортних надходжень та займає друге місце в країні за обсягом експорту послуг.

Стрімкий розвиток ІТ в Україні відбувався не в останню чергу через мінімальне втручання держави у цю галузь промисловості. Проте Міністерство цифрової трансформації періодично намагається змінити податкові режими роботи галузі, пропонуючи ідеї збільшення податкового навантаження. Усі дискусії щодо "розвитку" ІТ-сфери ведуться з великими компаніями та не враховують думку безпосередньо IT-спеціалістів - як тих, що надають послуги українським компаніям, так і фрілансерів, які працюють безпосередньо на іноземного замовника.Опитування, проведене серед представників IT-спільноти щодо попередньої версії законопроекту показали, що 65% опитаних не підтримують подібну ідею: https://dou.ua/lenta/articles/it-fop-and-new-taxes/

Кожна подібна пропозиція породжує різку критику IT-спільноти, особливе обурення викликала остання ідея про введення окремої 5-ї групи ФОП та заборону для неї зовнішньоекономічної діяльності. Прийняття цього чи подібного законопроекту призведе до фактичної монополізації ринку великими компаніями та витісненню з ринку дрібних фірм та фрілансерів. Зауважу, що попит на спеціалістів у галузі інформаційних технологій величезний в усьому світі, тому погіршення умов потягне за собою різке збільшення еміграції висококваліфікованих інженерів, та відповідно падіння реальних доходів галузі та валютних надходжень в Україну. Підтвердження цього також можна знайти за посиланням на опитування: https://dou.ua/lenta/articles/it-fop-and-new-taxes/

Непродумані кроки Міністерства цифрової трансформації можуть призвести до колапсу галузі в цілому. Заборонити ІТ-шникам ЗЕД - це як відімкнути подачу палива двигунам літака, що летить над океаном. Ми не просимо державних дотацій та преференцій, єдине, що необхідно галузі від держави для подальшого сталого розвитку — стабільність поточних податкових умов.
Також хочу нагадати ще одну цитату Прем'єр-міністра України - "ми домовилися, що не робимо реформ без тих, для кого ми це робимо".

Автор: Табачник Юрій Якович

Станом на 15 серпня петицію підписали 277 осіб з 25000 необхідних.