Вимагаємо перегляду карантинних заходів і адресної підтримки тих, хто втратив можливість працювати

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Рішення Кабінету Міністрів про запровадження в Україні карантину (постанова від 11.03.2020 року № 211) хоча і доцільне з огляду на мету профілактики поширення коронавірусу, яку уряд хотів досягти, однак на практиці призвело до протилежних наслідків.

По-перше, повне закриття метро та обмеження функціонування наземного громадського транспорту призвело до скупчення людей на зупинках, тисняві в автобусах, трамваях і тролейбусах, що лише посилює ризики поширення інфекції коронавірусу.

По-друге, людям необхідно користуватися громадським транспортом, щоб дістатися на роботу та забезпечувати мінімальні потреби своїх сімей, зокрема у харчуванні, купівлі медикаментів і товарів першої необхідності, оплаті комунальних послуг. Як мінімум, працівники лікарень і аптек, продуктових магазинів і складів, фермерських господарств, заводів із вироблення продуктових товарів та інших виробництв, які неможливо перевести в онлайн, повинні мати можливість мати доступу до робочого місця. Без цього неможливо уникнути дефіциту продуктів і медикаментів, а також паніки у разі його появи.

Враховуючи зазначене, просимо Кабінет Міністрів України негайно:
1. Скасувати обмеження на функціонування метро та іншого громадського транспорту в умовах карантину;
2. Прийняти рішення про адресну допомогу (субсидію) на покриття 50% вартості комунальних послуг для осіб, які були звільнені або відправлені у вимушену відпустку у зв’язку запровадженням карантину в Україні;
3. Скасувати вимогу оплати єдиного соціального внеску для фізичних осіб-підприємців на час карантину в Україні;
4. Скасувати будь-які штрафи за неподання чи несвоєчасне подання податкової, бухгалтерської, статистичної звітності до органів державної влади на час карантину в Україні;
5. Забезпечити доступність засобів дезінфекції рук для купівлі в аптеках і продуктових магазинах, а також сприяти їх розміщенню в місцях скупчення людей: лікарнях, продуктових магазинах, відділеннях поштового зв’язку та кур’єрських служб, на робочих місцях тощо;
6. Сприяти посиленню виробничих потужностей національних виробників апаратів штучної вентиляції легень з метою забезпечення ними лікарень України;
7. Забезпечити додаткову купівлю апаратів штучної вентиляції легень у закордонних виробників (без посередників).

Автор: Дяков Олександр Володимирович

Станом на 3 серпня петицію підписали 31 особа з 25000 необхідних.