Пом’якшити карантинні заходи: відмінити заборону на функціонування підприємств та організацій, відновити транспортне сполучення.

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Шановні урядовці!

Розумію важливість карантинних заходів для захисту життя та здоров’я населення. Однако надмірні обмеження, пов’язані з цими заходами, несуть значну шкоду для економіки України. А вона і так зазнає значних навантажень через війну на Донбасі та загальну світову нестабільність.

Зокрема, зупинка виробництв та інших бізнес-процесів призводять до погіршення матеріального стану населення. Крім цього, зупинка функціонування транспорту утруднює діяльність підприємств та організацій, які продовжують свою роботу, а також створює значні труднощі для повсякденного життя пересічних громадян. А це, окрім прямої економічної шкоди, веде до росту напруженості у суспільстві та додаткового стресу для кожного окремого громадянина. А стрес, окрім іншого, негативно впливає на здатність організму опиратися вірусним інфекціям.

Таким чином, занадто жорсткі карантинні заходи з великою ймовірністю несуть більше шкоди, ніж користі.

Окремо звертаю вашу увагу, що правовий режим надзвичайної ситуації не передбачає обмеження прав та свобод громадян, на чому прямо наголошував Прем’єр-міністр України. Зараз же спостерігається пряме обмеження цілого ряду конституційних прав — зокрема, права на свободу зібрань, на свободу пересування та на підприємницьку діяльність.

З огляду на це — пропоную пом’якшити поточні карантинні заходи по наступних напрямках:

1. Дати право підприємствам, установам та організаціям самостійно визначати режим роботи — повне закриття на карантин або функціонування у обраному режимі (аж до штатного) з ужиттям заходів протиепідемічного захисту (див. нижче).
2. Відновити функціонування громадського транспорту у містах та міжміське транспортне сполучення (автобусами та залізницею) з дотриманням тих же заходів.

Для запобігання поширення епідемії при цьому пропоную застосувати наступні заходи:

1. Обов’язкове використання масок, рукавичок та засобів для дезинфекції персоналом, задіяним у роботі підприємств, установ, організацій.
2. Обмеження кількості клієнтів/відвідувачів, що можуть одночасно перебувати у приміщенні загального користування.
3. Обов’язкове використання засобів індивідуального захисту (як мінімум масок) пасажирами транспорту, з контролем наявності маски безпосередньо на вході. Забезпечення водіїв/провідників запасами одноразових масок для платного (або безоплатного — для пільгових категорій населення) надання пасажирам там, де контроль на вході здійснити важко або неможливо.

Само собою, ці кроки мають супроводжуватися відповідною інформаційною кампанією — з роз’ясненням суті та підстав для карантинних заходів, а також особливими акцентом на особистій відповідальності кожного громадянина та важливості чіткого дотримання правил епідемічної безпеки.

Вбачаю, що описані зміни дозволять полегшити навантаження на економіку та населення України без погіршення ефективності карантинних заходів.

Автор: Зубенко Олексій Віталійович

Станом на 15 серпня петицію підписали 80 осіб з 25000 необхідних.