Скасувати ЄСВ з заробітної плати на період какрантину.

ФІНАНСОВА, ПОДАТКОВА, МИТНА ПОЛІТИКА

Скасувати обов’язок роботодавців, визначених у частині 1 статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», обчислювати та сплачувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) щодо сум як нарахованої, так і ненарахованої заробітної плати за період березень-квітень 2020 року. При цьому положення щодо сплати мінімального страхового внеску за період березень-квітень 2020 року скасувати. Березень і квітень 2020 року зарахувати застрахованим особам до страхового стажу. Вже сплачений фізичними особами-підприємцями за себе ЄСВ за березень 2020 року визнати переплатою, якою можна скористатися при сплаті ЄСВ за травень 2020 року. Скасувати єдиний податок для платників 1-2 груп. Строк сплати єдиного податку платниками 4 групи перенести на 30 липня 2020 року.

Із запровадженням заходів з подолання COVID-19 всі без виключення суб’єкти господарювання відчули суттєві проблеми із організацією роботи, дефіцитом сировини, закупівлею засобів захисту тощо. Із обмеженням і закриттям громадського транспорту суб’єкти господарювання зіткнулися із проблемою перевезення співробітників. Велика кількість суб’єктів господарювання були вимушені «закритися» як у зв’язку із зниженням майже до 0 попиту на їх товари, роботи та послуги, так і у зв’язку із рішенням Уряду про припинення роботи закладів харчування, ТРЦ тощо. Окремі види діяльності неможливо чи нерентабельно переводити на онлайн режим.
У зв’язку із цим, багато працівників знаходяться у відпустці без збереження заробітної плати. Мікро та малий бізнес просто не має можливості сплачувати заробітну плату. За Конституцією України Україна є соціальна держава. Держава повинна піклуватися про своїх громадян. Бізнес – це теж громадяни. В умовах, коли суб’єкти господарювання зіткнулися із величезною кількістю труднощів, держава повинна підтримати як бізнес, так і робітників. При цьому підтримці потребує як суб’єкти господарювання, що хоч і з величезними труднощами, але продовжують працювати, так і ті, що за рішенням Уряду вимушені зупинити діяльність.
Справедливо, коли в умовах неможливості зайняття підприємницькою діяльністю, відсутній і обов’язок сплачувати податки, які повинні бути сплачені у цвяху із заняттям підприємницькою діяльністю. За великим рахунком, необхідно залишити лише непрямі податки.

Автор: Котенко Артем Михайлович

Станом на 15 серпня петицію підписали 108 осіб з 25000 необхідних.