Скасування заборони на здійснення господарської діяльності під час карантину

ПРАЦЯ І ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» з усіма змінами та доповненнями станом на сьогоднішній день на всій території України введено карантин до 24 квітня 2020 року.

Підпунктом 3 пункту 2 Постанови на час карантину заборонено роботу абсолютної більшості суб’єктів господарювання сфери обслуговування, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення. В зазначених сферах працює більша частина міського населення України.

Така заборона фактично позбавляє сотні тисяч підприємців та працівників сфери обслуговування можливості заробляти собі на життя для забезпечення базових потреб їх та їхніх сімей, не надаючи при цьому жодних альтернатив для працевлаштування, або для пошуку інших законних джерел доходу.

Створені такими діями уряду умови унеможливлюють користування громадянами низкою фундаментальних прав, передбачених Конституцією України, зокрема таких, як право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом (ст. 42), право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується (ст. 43), право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло (ст. 48).

В решті решт, кожна людина має невід’ємне право на життя, передбачене статтею 27 Конституції України, для підтримання якого вона об’єктивно потребує матеріальних засобів.

Уряд не врахував, що для багатьох осіб, тим паче жителів міст, заробітна плата та доходи від підприємницької діяльності, зокрема в сфері торгівлі, є єдиними засобами існування, а також не зважає на неспроможність ринку праці в сьогоднішніх умовах забезпечити роботою працівників зазначених вище сфер, які залишилися без будь-яких доступних засобів для існування.

Заборона фактично не зупиняє поширення вірусу, але може призвести до масового голоду та вщент зруйнувати економіку країни, як наслідок призвести до зростання рівня злочинності, створити загрозу національній безпеці та правопорядку, послабити оборонний потенціал країни перед зовнішньою агресією.

У зв’язку з цим вимагаємо негайно скасувати підпункт 3 пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Автор: Дехтяренко Олег Юрійович

Станом на 15 серпня петицію підписали 42 особи з 25000 необхідних.