Розформувати Антимонопольний Комітет України і прийняти нове антимонопольне законодавство

ЕКОНОМІЧНА, ЦІНОВА, ІНВЕСТИЦІЙНА, ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА, РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА ТА БУДІВНИЦТВО, ПІДПРИЄМНИЦТВО

Антимонопольний Комітет України давно перетворився в мавпу з гранатою. І поки АМКУ імітував боротьбу з енергетичними монополіями, можна було закривати очі, не заглиблюючись в їх безрезультатні політичні ігрища. Але коли напередодні світової продовольчої кризи АМКУ став нападати на вітчизняних виробників продуктів харчування - мовчання стало бути небезпечним.

Немає сенсу перераховувати всі їх згубні для економіки «кейси». Питання навіть не в персоналізації жертв. Йдеться про те, що АМКУ і антимонопольне законодавство України не відповідає практиці прогресуючих країн, таких як США або ЄС, і тим паче не відповідає тим новим викликам, з якими бізнес зіткнеться після виходу з карантину.

Ми звертаємося до влади і всіх, хто розуміє серйозність загрози, яку в собі несе АМКУ - не проходити повз цієї петиції і не ігнорувати викладене. Ми пропонуємо владі:

- розформувати АМКУ і розділити його повноваження на кілька органів, щоб не концентрувати повноваження в одних руках
- синхронізувати антимонопольне законодавство зі світовою практикою та
мінімізувати зловживання АМКУ шляхом зміни ознаки домінуючої компанії на ринку з 35% частки до як мінімум 50% частки.
- в антимонопольному законодавстві чітко розмежувати природне лідерство компаній (зважаючи на високий попит на якісну продукцію) від штучного.
- враховуючи десятки програних у суді справ АМКУ, передбачити персональну відповідальність для уповноважених АМКУ за незаконні рішення проти бізнесу

Автор: Троян Артем Вікторович

Станом на 15 серпня петицію підписали 20 осіб з 25000 необхідних.