Виплати родинам загиблих в АТО/ООС

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Звертаюся від імені усіх родин загиблих в АТО/ООС, які віддали свої життя за суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України.

Органами Пенсійного фонду України та органами соціального захисту постійно підмінюються поняття «одержувач соціальної допомоги», «одержувач пенсії». У загиблого в АТО/ООС військовослужбовця, добровольця, бійця іншого військового формування, які брали участь у захисті держави та загинули, на утриманні як правило перебувала не одна особа. Це і дружина, і діти, і батьки. Вони не обов’язково проживають однією родиною, у переважній більшості це окремі родини – вдова із дітьми та батьки. Усім, хто перебував на утриманні загиблого, призначається пенсія по втраті годувальника. Тобто кожен з них є одержувачем пенсії і інших видів соціальної допомоги, які призначаються або на підставі акту органу державної влади, або на підставі рішення органу місцевого самоврядування.

Однак, органи Пенсійного фонду України та органи соціального захисту неодноразово тлумачать норми закону таким чином, що пенсія, добавка до пенсії, одноразова грошова допомога чомусь має ділитися пропорційно на усіх членів родини, навіть якщо це окремі родини – дружини, батьків, дітей.
Так сталося і з постановою Кабінету Міністрів України № 251 від 01 квітня 2020 року, відповідно до якої Міністерству соціальної політики та Пенсійному фонду України доручено забезпечити виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у сумі 1 000 гривень окремим категоріям населення з числа одержувачів пенсії, розмір пенсійних виплат у яких з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5 000 гривень станом на 1 квітня 2020 року.

Сьогодні Пенсійний фонд України ігнорує виконання постанови Кабінету Міністрів України та відмовляє у виплаті цієї допомоги кожному одержувачу пенсії, одержувачу державної соціальної допомоги, мотивуючи тим, що загалом розмір пенсій на усіх членів родини перевищує 5000 грн. Тобто одержувачів пенсії у родині декілька, а Пенсійний фонд України рахує їх як одного одержувача, розмір пенсії якого перевищує 5000 грн.

Просимо зобов’язати Пенсійний фонд України виконувати постанову КМУ, не тлумачити поняття «одержувач пенсії» як «родина загиблого» та дати чітке роз’яснення усім органам про те, що в родині загиблого може бути декілька осіб, які перебували на його утриманні і кожен з них окремо має право на повне соціальне забезпечення від держави.

З повагою, Катерина Українцева

Автор: Українцева Катерина Леонідівна

Станом на 6 червня петицію підписали 580 осіб з 25000 необхідних.