Сприяти збільшенню виробництва в Україні засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), а також створити резерв на випадок епідемії чи інших НС

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Шановний пане Прем’єр-міністре України!
Зараз в усьому світі та в Україні зокрема триває пандемія хвороби COVID-2019, яка викликана респіраторним вірусом SARS-COV-2. Наразі іще не існує лікарського препарату для профілактики COVID-2019, препарати для лікування захворювання лише досліджуються і є експериментальними, вакцини теж знаходяться на початкових етапах дослідження. На думку вчених на запуск вакцини у масове виробництво потрібно буде від одного до двох років.
Наразі більшість країн світу для профілактики масового інфікування громадян вірусом SARS-COV-2 запровадили карантинні заходи із різного роду обмеженнями. Проте жорсткий карантин не може тривати дуже довго, адже вони зупиняють економіку країн, а отже – знижуються податкові надходження, зростає безробіття, проявляються інші негативні чинники. Окрім того, можлива «друга хвиля» коронавірусної пандемії в осінньо-зимовий сезон 2020-21 рр.
Досвід низки країн, зокрема Чехії показує, що ефективність карантину значно підвищується у тому випадку, коли в країні впроваджується обов’язкове застосування засобів захисту органів дихання (ЗІЗОД: маски медичні, респіратори різних типів) поза місцем проживання. Справа в тім, що джерелом забруднення навколишнього середовища вірусним аерозолем (виділяється при диханні, чханні, кашлі) є людина і лише людина. У випадку малосимтомних інфекцій, а також інфекцій із довгим інкубаційним періодом, до яких відноситься COVID-2019, фактично кожна людина має вважатися умовно інфікованою і застосовувати ЗІЗОД для запобігання виходу вірусу при диханні у навколишнє середовище, через яке і відбувається зараження. Досвід Чехії показав, що тотальне застосування ЗІЗОД розриває ланцюжок зараження і швидко скорочує кількість випадків інфікування поза родинами, а отже дає змогу швидше послабити низку карантинних обмежень.
Науковцями встановлено, що найбільш високим рівнем захисту від потрапляння коронавірусу SARS-COV-2 в організм людини або із організму людини володіють респіратори класу FFP3 та N95 та вище (без клапану видиху). Менш ефективними є респіратори нижчих класів FFP1 та FFP2, які можуть пропускати власне віруси, але здатні ефективно утримувати мікрокрапельки інфікованого вірусом аерозолю. Ефективність медичних тришарових масок є невисокою, проте навіть вони дають можливість значно зменшити радіус виходу інфікованого вірусом аерозолю із організму людини – від 1,5 – 2 метри при незахищених органах дихання до 0,2 – 0,3 м.
На сьогоднішній день низка підприємств України уже освоїла виготовлення респіраторів класів захисту FFP1/2/3 та медичних масок. Обидва типи ЗІЗОД складаються із кількох шарів нетканих синтетичних шаруватих матеріалів, які з’єднуються за допомогою термічного зварювання. При цьому, вочевидь, є можливість довести виробництво ЗІЗОД до масового для того, щоб можна було забезпечити потреби усього населення України.
З огляду на викладене вище, прошу Вас ініціювати збільшення виробництва ЗІЗОД на підприємствах України, сприяти освоєнню виробництва такої продукції іншими підприємствами, стимулювати вітчизняне виробництво засобів захисту шляхом пільгового кредитування державними банками, наданням «податкових канікул» та ін. Одночасно із цим сприяти збільшенню виробництва в Україні інших засобів захисту: рукавичок медичних оглядових латексних; захисних костюмів для медиків, окулярів та аналогічних виробів.
Для уникнення дефіцити засобів захисту у випадку можливого спалаху інфекції, пропоную за державні кошти придбати в державний резерв засоби захисту (респіратори, маски медичні та ін.) для забезпечення населення шляхом реалізації через аптечну мережу за фіксованими державою цінами та безкоштовної видачі громадянам із груп ризику.
Тотальне застосування ЗІЗОД громадянами України дасть можливість працювати більшості підприємств в умовах епідемії і не запроваджувати надто суворі умови карантину.

Автор: Лягушкін Антон Юрійович

Станом на 6 червня петицію підписали 12 осіб з 25000 необхідних.