Підвищити ефективність української оборонної промисловості

ОБОРОНОЗДАТНІСТЬ, СУВЕРЕНІТЕТ, МІЖДЕРЖАВНІ І МІЖНАЦІОНАЛЬНІ ВІДНОСИНИ

Шановний Володимире Борисовичу.

Діяльність вітчизняних підприємств оборонної промисловості, що знаходяться у власності Держави, в першу чергу, ДК «Укроборонпром» – вкрай непрозора та малоефективна.

Це відбувається через нестачу належного контролю, перебування підприємств у державній власності, низький рівень управління та суцільну монополізацію.

Гучні скандали навколо деяких зразків озброєння (негативне співвідношення ціна-якість мінометів «Молот 120мм», незадовільна якість БММ «Дозор Б», відсутність зрозумілої стратегії модернізації озброєння для армії тощо), засвідчили, що управління підприємствами ДК «Укроборонпром» не сприяє ефективному виконанню головної функції держави – зміцненню обороноздатності країни.

Показовим є те, що за два роки війни в Україні, попри наявність гострої потреби, і досі не створено власного виробництва набоїв та боєприпасів (5,45 – 155 мм), щоб повністю задовольнити потреби ЗСУ та інших військових формувань.

Така ситуація, у поєднанні з нарощуванням монополізації ДК «Укроборонпром» та одночасним засекречуванням будь-яких видатків державного оборонного замовлення, створює сприятливе корупційне середовище, що підриває як довіру громадян, так і обороноздатність країни в цілому.

З огляду на те, що:

• фінансова діяльність ДК «Укроборонпром» є вкрай непрозорою і малоконтрольованою;
• до перспективних напрямів реформування оборонно-промислового комплексу належить інтеграція його підприємств з високотехнологічними кампаніями світу, зокрема, шляхом створення спільних підприємств;
• наглядова рада Концерну залишається несформованою від початку її створення, що робить її діяльність вкрай неефективною;
• є численні факти постачання до ЗСУ неякісних зразків військової техніки та озброєнь,

вимагаємо:

1) Негайно провести аудит діяльності ДК «Укроборонпром» за міжнародними стандартами аудиторської діяльності.

2) Сформувати незалежну Наглядову раду ДК «Укроборонпром» з переважною більшістю незалежних членів у її складі, відповідно до світових стандартів корпоративного управління.

3) Здійснювати державне фінансування підприємств, що входять до складу ДК «Укроборонпром», виключно після отримання висновків аудиторської перевірки та з їхнім урахуванням.

4) Створити в структурі ДК «Укроборонпром» Раду громадського контролю та обрати її членів шляхом відкритого рейтингового голосування.

5) Демонополізувати ринок виробництва озброєння та військової техніки та забезпечити рівний доступ до участі в ньому виробникам всіх форм власності, включно з іноземними.

6) Привести нормативно-правові акти про регулювання ринку виробництва, ремонту та утилізації військової зброї і техніки у відповідність до закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності».

ВГО «Українська асоціація власників зброї»

Автор: Учайкін Георгій Миколайович

Станом на 5 липня петицію підписали 2149 осіб з 25000 необхідних.