Відшкодування ЄСВ суб'єктам малого підприємництва за створення нових робочих місць.

ПРАЦЯ І ЗАРОБІТНА ПЛАТА

В Україні є чинним Закон України "Про зайнятість населення" зі змінами (далі Закон). Статті 24; 24/1; 27 Закону передбачають компенсацію ЄСВ протягом 12 місяців при створенні нового робочого місця. Фінансування вказаних видатків проводить Фонд загальнообовязкового соціального страхування України на випадок безробіття. Тому що працевлаштовуються за цією нормою безробітні, які є на обліку центрів зайнятості. Кошти на 2020 рік за вказаними видатками були спланована відповідно до Закону України Про державний бюджет України на 2020 рік. 13.04.2020 року Верховна Рада України прийняла зміни до Закону України Про державний бюджет України на 2020 рік. Підпунктом 2 пункту 5 Прикінцевих положень Закону України Про державний бюджет України на 2020 рік. встановлено, що на період дії карантину Фонд загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття здійснюватиме поточні видатки на такі страхові виплати: допомога по безробіття та допомога на поховання. Всі інші виплати проводитися не будуть. Тобто влада позбавляє підтримки бізнес, який створив робочі місця і сплачує заробітну плату. В замін влада стимулює збільшення рівня безробіття чи нелегальної праці. Зрозумілою навіть для пересічного жителя є те, що економічно вигідніше поновити компенсацію ЄСВ в розмірі 22% від заробітної плати для діючого бізнесу, що створив нові робочі місця, ніж сплачувати допомогу по безробіттю в розмірі не менше 4723 грн (мінімальної заробітної плати). Тому, для економії видатків бюджету України, для збереження робочих місць необхідно відновити компенсацію ЄСВ за новостворені робочі місця суб'єктам підприємництва.

Автор: Ковбасюк Оксана Андріївна

Станом на 6 червня петицію підписали 7 осіб з 25000 необхідних.