Перегляд політики зниження сфери держреєстрації нерухомості

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

За останній час в Державі відсутня послідовна і цілісна державна політика в сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, яка б утверджувала базові інститути непорушності права власності в Україні, через що час від часу Україну сколихують хвилі незаконних перереєстрацій прав в держреєстрах. Більш того останні зміни імплементовані в законодавство створюють передумови для руйнації усталеної системи державної реєстрацї прав. Слід зазначити, що ініціатором та розробником законодавства та підзаконних нормативних актів в сфері держреєстрації нерухомості - є профільний ЦОВВ Мінюст та його підрозділ Департамент приватного права. Апогеєм «нормотворчої діяльності» посадових осіб вказаного Департаменту - стала імплементація Закону N340-IX та ряду постанов КМУ на його виконання внаслідок чого суттєвих негативних змін і невиправданого «спрощення» зазнали понятійний апарат сфери держреєстрації (невиправдано кардинально змінено дефініцї понять іпотека і обтяження, тощо); необдумано спрощено ідентифікацію земельних об‘єктів в реєстрі речових прав, тощо; штучно створені перепони до внесення змін до реєстраційних даних об‘єктів нерухомого майна у зв‘язку наприклад з реконструкцією, тощо; та багато інших).
Персональну відповідальність за кризу нормативного забезпечення сфери держреєстрації нерухомості - несуть посадові особи вищевказаного підрозділу мінюсту.

У зв‘язку з наведеним, просимо особисто Прем‘єр-міністра України:
1) розглянути дану петицію;
2) провести перегляд існуючих підходів до нормативного забезпечення сфери держреєстрації нерухомого майна, шляхом припинення хаотичного внесення змін до нормативно-правових актів в цій галузі;
3) притягти до дисциплінарної відповідальності керівників Департаменту приватного права Міністерства юстиції України за незадовільний стан нормативного забезпечення сфери державної реєстрації нерухомості, та звільнити останніх з посад.

Автор: Сергійчук Василь Володимирович

Станом на 6 червня петицію підписали 6 осіб з 25000 необхідних.