Припинити право користування Києво-Печерською Лаврою Українською православною церквою Московського патріархату шляхом розірвання договору оренди та передати Православній Церкві України (ПЦУ)

КУЛЬТУРА ТА КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА, ТУРИЗМ

Оскільки, на електронну петицію №22/092966-еп аналогічного змісту на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України, яку підтримали понад 25 000 громадян, Президентом було надано відповідь стосовно знаходження питань управління об’єктами державної власності в компетенції Кабінету Міністрів України відповідно до пункту 5 статті 116 Конституції України, прошу розглянути петицію, текст якої наведено нижче:

Києво-Печерська Лавра тисячу років є однією з найбільших святинь українського народу.

Православна церква України (ПЦУ) — автокефальна православна церква на території України, п'ятнадцята в диптиху. Константинопольська церква вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії.

ПЦУ утворилася внаслідок об'єднання трьох українських православних церков: УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

Цілком справедливо, щоб духовну святиню використовувала православна конфесія яка визнана православним світом автокефальною православною церквою на території України.

В свою чергу, Українська православна церква Московського патріархату не є автокефальною православною церквою на території України. Крім того, високі церковні ієрархи Української православної церкви Московського патріархату були неодноразово помічені у висловлюваннях та діях направлених проти українського народу.

Враховуючи викладене вище, користування Києво-Печерською Лаврою Українською православною церквою Московського патріархату повинно бути припинене шляхом розірвання/припинення договору оренди та передане Православній церкві України (ПЦУ).

Деякі факти висловлювань та дій церковних ієрархів Української православної церкви Московського патріархату направлених проти українського народу:

У листопаді 2008 року митрополит Онуфрій публічно заявив, що Голодомор 1930-х років український народ «заслужив» сам: «Голодомор — это было вразумление, усмирение со стороны Господа нашей гордыни».

5 серпня 2014 тимчасовий глава УПЦ (МП), митрополит Онуфрій в інтерв'ю власній прес-службі виступив із засудженням антитерористичної операції (АТО) на Донбасі, а також відмовився визнавати причетність керівництва Російської Федерації до дестабілізації ситуації на сході України. Російських терористів-найманців священнослужитель називає не інакше як «наші одновірці та брати», а проведення АТО — «братське кровопролиття». Українські військовослужбовці, за словами Онуфрія, не захищають свою Батьківщину, а діють в «інтересах Заходу».

8 травня 2015 на урочистому засіданні Верховної Ради керівництво УПЦ (МП) на чолі з предстоятелем церкви Онуфрієм не захотіло вставати під час вшанування в Раді бійців АТО, коли Президент Петро Порошенко зачитував імена Героїв України, які отримали це звання під час антитерористичної операції; при цьому піднялися навіть іноземці.

18 березня 2016 року в Криму відзначили «День возз'єднання Криму з Росією». Від імені УПЦ (МП) в урочистостях взяв участь благочинний Севастопольського округу Кримської єпархії протоієрей Сергій Халюта.

На початку 2018 року священник УПЦ (МП) Євген Молчанов відмовився відспівувати загиблу однорічну дитину, яка була хрещена у церкві Київського патріархату, оскільки, за його словами, у такому разі дитина вважала нехрещеною.
За фактом СБУ було відкрито розслідування. Генеральна прокуратура України розпочала досудове розслідування проти окремих представників Запорізької Єпархії УПЦ (МП) та організації "Союз православний «Радомир».

11 січня 2018 року СБУ провела обшуки у «бойового крила» Запорізької єпархії УПЦ (МП): ГО "Союз православний «Радомир», під час яких було вилучено незареєстровану автоматичну вогнепальну і холодну зброю, значну кількість набоїв, медалі «патріот Росії», проросійську символіку вказаної організації, роздруківки з текстами антиукраїнського змісту.

12 січня 2018 року, Герой України генерал-майор ЗСУ Ігор Гордійчук розповів, що в Святогірській Лаврі клір УПЦ (МП) від самого початку російської збройної агресії переховував зброю й більше 100 терористів: чеченський загін спецназу та кадирівці.

13 січня російські окупаційні війська у Севастополі вивели зенітно-ракетні комплекси протиповітряної оборони С-400 «Тріумф» на бойове чергування, влаштувавши урочистий ритуал освячення, який провели клірики УПЦ(МП) в Криму у районі мису Фіолент.

28 червня 2018 року Митрополит УПЦ Сімферопольський і Кримський Лазар (Швець) відслужив молебень для російських військ, визнавши Росію «нашою Вітчизною» і «великою морською державою». На молебні були присутні прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв і інші високопоставлені чиновники РФ. Вони разом відзначали в Севастополі День хрещення Русі, а потім — День Військово-Морського флоту Росії.

В червні 2019 року десятки чоловіків, які прямували до Почаївської Лаври з учасниками Хресної ходи УПЦ МП, всі були одягнені в чорні футболки, написи на яких закликають готуватись до війни були роздані паломникам організаторами — представники Кам'янець-Подільської єпархії УПЦ (МП).

У серпні 2019 року з благословення митрополита Тернопільського та Кременецького Сергія на Тернопільщині організовуються туристично-паломницькі поїздки в окупований Крим. Священики РПЦвУ вирішили реанімувати туристичний бізнес в Криму, який занепав після російської окупації. Крім відвідування православних храмів та монастирів Криму, вірянам також пропонують відпочити біля моря. Відповідні рекламні оголошення про «паломнічество в Крим» розмістили біля храмів УПЦ МП на Тернопільщині.

8 вересня 2019 року у тимчасово окупованому Донецьку бойовики урочисто відкрили погруддя російському імператорові Миколі II в донецькому селищі Гірник на території поки недобудованого храму на честь Святих царствених мучеників. Установці бюста російському імператору також сприяв митрополит Донецький і Маріупольський УПЦ МП Іларіон.

10 вересня 2019 року Президент Чехії Мілош Земан прийняв у Празькому Граді делегацію із семи осіб, які, за їхніми словами, «представляють інтереси русинів, які домагаються автономії в складі України». Прийом був символічно приурочений до сторіччя підписання Сен-Жерменського договору: 10 вересня 1919 року цією міжнародною угодою підтверджувалося приєднання до Чехословаччини Підкарпатської Русі — нині території Закарпаття. У складі делегації був і священик УПЦ МП Дмитро Сидор, який раніше отримав умовний термін за посягання на територіальну цілісність України.

У жовтні 2019 року запорізький митрополит УПЦ МП Лука та нардеп Вадим Новинський проводили агітацію за «формулу Штайнмаєра».

У грудні 2019 року редакція газети «Кримська світлиця» отримала скан-копію угоди між командувачем Чорноморського флоту РФ і митрополитом Сімферопольським і Кримським Лазарем від 2 квітня 2015 року щодо співпраці.

У березні-квітні Українська православна церква Московського патріархату проводила масові заходи на території Києво-Печерської Лаври під час карантину внаслідок пандемії коронавірусу, внаслідок чого поставила під загрожу життя та здоров'я багатьох прихожан.

Намісник Успенської Києво-Печерської Лаври Митрополит Павло (в миру Петро Дмитрович Лебідь):

11 липня 2019 газета «Сегодня» опублікувала інтерв'ю, де митрополит Павло, відповідаючи на питання про своє ставлення до Володимира Зеленського, назвав Україну агресором у війні на Донбасі

Коли у 2011 році журналіст телеканалу «1+1» Михайло Ткач намагався зняти сюжет про «Мерседес» митрополита Павла та будівництво на території Лаври кафе, владика забороняв журналістам знімати на території монастиря та погрожував побити камеру. Також у відповідь на питання про автомобіль та будівництво, Павло почав ображати журналістів, називаючи їх «душевнохворими», «нєвєждами», погрожував Божим судом

24 вересня 2012 року владика Павло після запитання про «шикарні авто батюшок» накинувся на журналістку телеканалу видання «Коресподент» Ксенію Карпенко, заламав їй руки та забрав її мобільний телефон, на який записувався коментар

22 січня 2014 року Павло (Лебідь) під час служби порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом та запевнив президента у своїй підтримці.

6 жовтня 2015 Автомайдан зняв нерухомість Митрополита Павла у селі Вороньків, сусідом по «дачі» виявився його колега Архімандрит Варсонофій, який був казначеем (Головним бухгалтером у Лаврі) як виявилось, саме генпідрядники будівництва Києво-Печерської Лаври. Маєток намісника Лаври владики Павла — за містом. Там є не лише основний особняк, а й гостьовий будинок. По сусідству — і «хатинка» колишнього скарбника Лаври Варсанофія. У селі Вороньків під Києвим більше ніде не знайдеш таких палаців, як у цих двох слуг Божих.

У 2018 році заявляв, що Крим ніколи не був українським.

Крім того, УПЦ МП вчиняє дії (будівельні роботи), які загрожують руйнуванню пам'ятки, а отже є самостійною підставою для припинення договору користування.

З 2011-го по 2014-й роки Міністерство культури надавало дозволи на ремонтні та реконструкційні роботи. Але під виглядом цих робіт за повідомленнями ЗМІ ведеться нове будівництво площею 20 тисяч кв. метрів. Це може стати підставою для того, щоб Києво-Печерська Лавра потрапила до так званого чорного списку ЮНЕСКО.

Крім того, за повідомленнями ЗМІ за останні кілька років у історичному заповіднику з'явилися ряд абсолютно нових споруд - два ресторани, готель, овочесховище, адміністративний корпус і чотириповерхова будівля невідомого призначення у підпірної стіни.

Також за повідомленнями ЗМІ відповідно до матеріалів моніторингу наукового відділу охорони та моніторингу стану нерухомих пам’яток Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника складено акти, щонайменше п’ять пам’яток архітектури місцевого значення на території Лаври було перебудовано без проектно-дозвільної документації на замовлення Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври:

1. Пам’ятку архітектури місцевого значення «Північна брама» (охоронний № 893/76-Кв), яку на замовлення Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври було перебудовано в 2014–2015 році.
2. Пам’ятку архітектури місцевого значення «Дім гостиний та контора» (охоронний № 893/55-Кв). Внаслідок капітального ремонту у 2014 році добудовано мансардний поверх.
3. Пам’ятку архітектури місцевого значення «Брама на територію Ближніх печер» (охоронний № 893/60-Кв), яку протягом 2015 року розібрано та збудовано нову браму.
4. Пам’ятку архітектури місцевого значення «Вхід до галереї від Ближніх до Дальніх печер» (охоронний № 89367-Кв), яку перебудовано у 2015 році.
5. Пам’ятку архітектури місцевого значення «Лікарня з церквою» (охоронний номер № 454/4-Кв). Протягом 2016–2017 років на ній зведено церковну баню.

Такі перебудови пам’яток архітектури можуть призвести до їхньої втрати.

Крім того, під час інвентаризації Києво-Печерської Лаври перевірка виявила зникнення деяких ікон про що заявив 8 січня 2019 році міністр культури Євген Нищук, а 9 лютого 2019 року прес-служба СБУ повідомила про відкриття кримінального провадження за матеріалами СБУ слідчим відділом Нацполіції за ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) за фактом розтрати цінностей, що були передані на зберігання посадовим особам Києво-Печерської Лаври.

На підставі викладеного вище, прошу за результатами розгляду даної петиції вжити заходів до припинення користування Києво-Печерською Лаврою Українською православною церквою Московського патріархату шляхом розірвання/припинення договору оренди у встановленому законом порядку та передання Києво-Печерської Лаври у користування Православній Церкві України (ПЦУ).

Автор: Кравчук Олексій Володимирович

Станом на 5 липня петицію підписали 2956 осіб з 25000 необхідних.