Зупинити просування "укрупнення районів", яке не погоджене з громадами

ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Вимагаємо зупинити просування "укрупнення районів", нав'язуване Мінрегіоном https://decentralization.gov.ua/news/12513. Дане "укрупнення" не погоджене з місцевими територіальними громадами, містами та селищами, та суперечить інтересам міст та селищ районів.
Діюча на даний час карта районів забезпечує можливість швидко дістатись з будь якого населеного пункту району до районного центру для вирішення адміністративних питань громадянина. Саме з такою ціллю і проектувалась діюча сьогодні карта районів і до сьогодні райони виконують свою функцію. Запропоноване Мінрегіоном "укрупнення" веде до віддалення населених пунктів на 100 і більше км від районних центрів, що блокує швидкий та безпроблемний доступ громадян до місць забезпечення їх прав на адміністративні послуги держави.
Крім того дане "укрупнення" протирічить Закону щодо децентралізації, відповідно до якого повинні сформуватись територіальні громади, після чого райони повинні створюватись тільки на основі рішень територіальних громад. Як вже зазначено вище, запропоноване Мінрегіоном "Рішення щодо укрупнення районів" не погоджене ні громадами, ні населеними пунктами.
Переформатування районів зараз веде до нецільових витрат бюджетних коштів держави на зміну документації щодо назв районів, яку потім необхідно буде змінювати знову відповідно до рішень громад. Ні уряд ні президент не мають права заборонити чи перешкоджати громадам у їх формуванні та у поданні пропозицій щодо переформування районів до Верховної ради.
Рішення щодо переформування районів повинна приймати Верховна рада на підставі пропозицій і рішень Об'єднаних територіальних громад, а не на основі пропозицій уряду, яке з громадами не погоджене та суперечить їх інтересам.
Відповідно пункту 29) статті 85ї Конституції України рішення щодо формування районів приймає тільки Верховна рада.
Тому вимагаємо від уряду не нав'язувати громадянам карту районів, яка блокує забезпечення конституційних прав громадян. Також вимагаємо не виносити "переформатування районів", запропоноване Мінрегіоном, на голосування Верховної ради, а також прибрати його з сайту Мінрегіону.

Автор: Брусник Алла Юріївна

Станом на 19 вересня петицію підписали 34 особи з 25000 необхідних.