Державна програма підтримки хворих з розсіяним склерозом РС

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Розсіяний склероз (РС) - хронічне захворювання, на яке хворіють понад 20 тис. людей в Україні і для якого в даний час не існує методу повного вилікування. У лікуванні при РС важливо зниження активності захворювання на якомога більш ранній стадії з метою зменшення швидкості інвалідизації хворого. Хвороба вражає людей у молодому віці 20-40 років.
Рецидивуючо-ремітуючий РС (РРРС) - найбільш поширена форма захворювання. Схвалені Управлінням з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (US Food and Drug Administration - FDA) препарати для лікування при РРРС до теперішнього часу були відсутні. Зараз схвалений препарат ОКРЕВУС® (окрелізумаб). Схвалення FDA препарату ОКРЕВУС® ознаменувало початок нової ери для пацієнтів з РС. Цей перший в своєму класі препарат, націлений на B-клітини, став результатом значного наукового прогресу.
В Україні ОКРЕВУС® зареєстровано 4 вересня 2017 р (наказ Міністерства охорони здоров'я України від 04.09.2017 р № 1049, реєстраційне свідоцтво № UA / 16278/01/01) за показаннями «Лікування дорослих пацієнтів з рецидивуючою або первинно-прогресуючої формою розсіяного склерозу».
Через високу вартість даного препарату лікування для хворих РС в Україні не доступно за власний рахунок.
Просимо переглянути програми і збільшити держфінансування на 2021 р, включити в державні закупівлі препарат ОКРЕВУС® (окрелізумаб).

Автор: Матвійчук Вікторія Вікторівна

Станом на 26 листопада петицію підписали 386 осіб з 25000 необхідних.