Медики вимагають врегулювати роботу Національної служби здоров'я України

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

В медичній спільноті зростає напруження, пов'язане з додатковим навантаженням на медзаклади через неефективну роботу електронної системи охорони здоров'я, звітністю та іншими питаннями, за які відповідає Національна служба здоров'я (НСЗУ). Це загрожує звільненням медичних працівників та банкрутством медзакладів.

НСЗУ була створена, щоб покращити роботу лікарів та умови надання медичної допомоги пацієнтам, більш ефективно розпоряджатися державними коштами. Натомість, робота медичних закладів здебільшого пов'язана з плеядою проблем, непотрібних навантажень та незручностей для персоналу і пацієнтів.

Зокрема, запропоновані тарифи на надання медпослуг не відповідають реальним потребам закладів. Постійно виникають проблеми з роботою електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), що негативно позначається на фінансуванні закладів (збої в системі, зникнення декларацій, складність роботи з системою в робочий час тощо). Керівництво та персонал закладів незадоволені рівнем комунікації з боку НСЗУ. З грудня 2019 року в НСЗУ фактично немає керівника. Зростає конфлікт між лікарями первинної та вторинної ланки надання медичної допомоги.

Враховуючи вищевикладене, просимо Кабінет Міністрів України:

Невідкладно провести конкурс на посаду керівника Національної служби здоров’я України.
Врегулювати нормативно-правову базу щодо розвитку електронної системи охорони здоров’я.
Виділити достатнє фінансування на підтримку та розвиток електронної системи охорони здоров'я. При формуванні проекту Державного бюджету на 2021 рік передбачити обсяг коштів, що спрямовані на реалізацію програми медичних гарантій, у розмірі не менше 5% валового внутрішнього продукту України.

Медики просять Кабінет Міністрів України врегулювати роботу Національної служби здоров'я України. Якщо терміново не будуть вжиті заходи, то на Україну чекає колапс медичної галузі.

Автор: Левківський Андрій Євгенійович

Станом на 19 вересня петицію підписали 863 особи з 25000 необхідних.