З метою наведення порядку на шляхах України ввести систему накопичення штрафних балів за порушення Правил дорожнього руху (далі-ПДР).

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОТРИМАННЯ ЗАКОННОСТІ ТА ОХОРОНИ ПРАВОПОРЯДКУ, РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН, ЗАПОБІГАННЯ ДИСКРИМІНАЦІЇ

Існуюча система накладення штрафів за порушення ПДР є дискрімінаційною по відношенню до основної масси населення України, для якої штрафи суттево впливають на матеріальний стан родини і дійсно є реальним стимулом додержання ПДР. У той же час для заможної частини суспільства розміри штрафу практично не впливають на матеріальний стан, що дозволяє окремим особам з цієї частини суспільства ігнорувати вимоги ПДР, що нерідко призводить до людських жертв. Наприклад: У Києві камери відеоспостареження
за дотриманням ПДР на протязі незначних проміжків часу фіксують багаторазові порушення ПРД одними і тими ж водіями.

З метою підвищення відповідальності водіів за порушення ПДД, незалежно від їхнього майнового стану пропоную внести наступні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП):
1. Додати до кожної статті про відповідальність за порушення ПДР, окрім розміру штрафів також штрафні бали, розміром залежно від важкості порушення.
2. Ввести річний ліміт штрафних балів (від дати першого порушення), при перевищенні якого позбавляти водія водійських прав. За подальше керування транспортними засобами особами, які позбавленні водійських прав ввести кримінальну відповідальність.
3. Дозволити для зазначених вище осіб відновлювати водійські права тільки після повторного навчання на ліцензованих водійських курсах. При цьому, у випадку пропуску цією особою хоча б одного дня навчання, він повинен пройти навчання з початку. У разі видачі фіктивної довідки про завершення навчання, позбавляти курси ліцензії. Налагодити вибірковий контроль за відвіданням зазначеними вище особами курсів.

Впевнений, що зазначені вище заходи сприятимуть частковому відновленню соціальной справедливості, суттєво вплинуть на порядок на дорогах,
а також багаторазово вплинуть на зменшення кількісті людських жертв на дорогах.

Автор: ШЕВЧЕНКО ГЕОРГІЙ ВАЛЕНТИНОВИЧ

Станом на 26 листопада петицію підписали 13 осіб з 25000 необхідних.