Про внесення змін до Постанови КМУ від 22/07/20р. №641 щодо переносу заборони діяльності спортивних залів, фітнес-центрів з “помаранчевого” рівня епідемічної небезпеки в “червоний”.

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Активне українське суспільство, яке веде здоровий спосіб життя сподівається, що Кабінет Міністрів України перегляне обмеження в "помаранчевій" зоні та викреслить з неї фітнес-індустрію (спортзали і фітнес-клуби), перемістить їх в "червону" зону. Це буде правильне рішення,яке дозволить населенню залишатись активними і здоровими, займатись фізичною культурою з метою профілактики та зменшення ризику ускладнень від COVID-19.

Постановою КМУ №641 від 22 липня 2020 р продовжено адаптивний карантин в Україні, а ії територію розділено на чотири зони за рівнем небезпеки: "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону". Чим "червонішою" є зона, тим менше можливостей у людей відвідувати підприємства сфери послуг.
При цьому найбільшого резонансу у громадськості і найактивнішої частини населення (18-50 років) викликало те, що індустрія фітнес-послуг (спортзалів, фітнес-центрів) потрапила в "помаранчеву" зону. При "активації" владою цієї зони фітнес-індустрія не зможе працювати. Хоча в цю зону не ввійшли і зможуть далі працювати торгові центри, ресторани, метро ... Іншими словами, з початку дії обмежень "помаранчевої" зони, людина, яка скористалась метро і знаходиться там на відстані 0,1-1,0 метрів від інших людей, не зможе потренуватися в спортзалі, де відстань між людьми 3,0-10,0 метрів.
1. За даними FitnessConnectUA , в Україні спортзали і фітнес-центри, в основному, відвідують люди у віці 18 -50 років. У віці старше 60 років - тільки 4% (і це дані до початку коронавірусної пандемії).
2. За даними FitnessConnectUA в Україні фітнес-послугами в спортзалах користується тільки 2,9% населення.
3. В першому дослідженні основних місць захворювань на COVID-19, проведеному Федеральним офісом охорони здоров'я Швейцарії в липні 2020 https://www.thelocal.com року вказується, що в 42% випадків коронавірус був "підхоплений"в нічному клубі , в 27% - в ресторані чи барі, в 12% - від членів сім'ї, 9% - на роботі, 8% - від лікарів. Шанси захворіти в іншому місці, наприклад, в спортзалі, складають менше 2%
4. В більшості випадків COVID-19 викликає лише незначні симптоми і лікується в домашніх умовах.
5. Якщо у людини важко проходить захворювання, то, в основному, розвивається пневмонія, тобто запалення легенів.
6. Лише у 3-17% випадків (залежно від рівня здоров'я організму) пневмонія може перейти в «гострий респіраторний дистрес-синдром» (ОРДС) . При цьому легені пошкоджуються, вміщують менше повітря, альвеоли стискаються і кисень не може потрапити в кров у потрібному обсязі. В результаті, людина починає задихатись, адже вона отримує менше кисню, ніж потрібно. Саме ОРДС - основна причина смерті при новій коронавірусній інфекції. Ризик, що пневмонія закінчиться ОРДС, вище , якщо людина старшого віку, зловживає алкоголем, палить чи палила, проходить хіміотерапію або має ожиріння (meduza.io) .
7. Летальність коронавіруса, тобто частка смертей від усіх випадків зараження, становить лише 1,29 відсотка. При цьому летальність від цього вірусу для людей до 60 років становить 0,05 відсотка ( korrespondent.net ). Для довідки: смертність - це показник співвідношення загиблих до загальної популяції, летальність - загиблих до хворих
Таким чином, вищезазначене обґрунтування доводить, що з урахуванням специфіки ринку спортивних послуг в Україні, низької активності населення в їх користуванні, ризик захворіти на COVID-19 в спортзалі становить менше 2%, а ймовірність летального результату є ще меншою.
Крім того, варто відзначити, що є 8 чинників (передумов) підвищеного ризику важкого перебігу хвороби ( uptodate.com ):
1) серцево-судинні захворювання;
2) цукровий діабет;
3) гіпертонія;
4) хронічна хвороба легенів;
5) рак;
6) хронічна хвороба нирок;
7) ожиріння;
8) паління.
При цьому, в Україні ключові чинники ризику розвитку важкого перебігу COVID-19 – це серцево-судинні захворювання і цукровий діабет. Саме для профілактики та зниження ризиків розвитку цих хвороб й потрібно займатися спортом, користуватися послугами спортивної інфраструктури та тренерів! Спорт - істотно знижує ризик захворювання хронічними неінфекційними хворобами. Спорт - це профілактика основних чинників ризику тяжкого перебігу та летальності від COVID-19.

Автор: Глобинець Тетяна Миколаївна

Станом на 26 листопада петицію підписали 2 особи з 25000 необхідних.