ПЕТИЦІЯ ЩОДО ПОСЛАБЛЕННЯ ЖОРСТКИХ ПРОТИЕПІДЕМІЧНИХ ЗАХОДІВ

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

Протоколом №26 від 27.08.2020 р. позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у м.Івано-Франківську, у тому числі, встановлено з 00.00 31 серпня 2020 р. “червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
Так, згідно з абзацом 1 підпункту 3 пункту 15 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. №641 (далі по тексту-Постанова), на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено “червоний” рівень епідемічної небезпеки забороняються приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сферах культури, кінотеатрів, закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, спортивних залів, фітнес-центрів, торговельного і побутового обслуговування населення.
Заклади громадського харчування м. Івано-Франківська складають значну частку економічної та туристичної індустрії міста уже впродовж багатьох років і демонструють прогресивний розвиток, позитивно змінюючи міське середовище.
Наголошуємо, що через необґрунтовано жорсткі карантинні обмеження заклади громадського харчування з березня несуть величезні збитки. Криза цілої індустрії надання послуг закладів громадського харчування уже призвела до значних збитків, закриття багатьох закладів та масових скорочень працівників, які переважно належать до найбільш вразливих соціальних груп населення. Власники закладів кав’ярень та ресторанів несуть відповідальність перед своїми працівниками і змушені продовжувати виплачувати їм заробітні плати з метою забезпечення фінансової підтримки, а також здійснювати інші податкові та соціальні виплати.
Слід зазначити, що у м. Івано-Франківську продовжують функціонувати підприємства та установи, де працюють десятки тисяч людей, яким необхідно харчуватись впродовж робочого часу. Вважаємо, що заборона приймання відвідувачів закладами громадського харчування, є незаконним та антиконституційним обмеженням людей у реалізації своєї фізіологічної потреби у харчуванні.
Так, ст. 48 Конституції України передбачає, що кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.
Відповідно до ч.1 ст. 5 Закону України, «Про захист прав споживачів», держава забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб, і гарантує придбання або одержання продукції іншими законними способами в обсязі, що забезпечує рівень споживання, достатній для підтримання здоров'я і життєдіяльності.
За час карантину власники ресторанних компаній виконували інструкції і рекомендації МОЗ і Держспоживслужби: за власні кошти без підтримки держави було забезпечено співробітників захисними засобами, заклади обладнані антисептиками, впроваджено систематичну термометрію, заклади обладнано посудомийними машинами з термічною дезінфекцією посуду; зменшено кількість посадок і забезпечено безпечну відстань між відвідувачами.
З огляду на це вважаємо, що заборона діяльності закладів громадського харчування, як і інших закладів культури та торгівельно-побутового обслуговування громадян за умовами «червоної» карантинної зони є невиправданою та призводить до спаду економічної активності регіону, втрати ресурсного потенціалу та значних збитків.
Тому, ми, власники закладів громадського харчування, вимагаємо змінити жорсткі карантинні обмеження, що передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. №641, та:
1) виключити заборону приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сферах культури, кінотеатрів, торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, спортивних залів, фітнес-центрів, торговельного і побутового обслуговування населення для «червоної» карантинної зони;
2) виключити обмеження щодо розкладу роботи таких закладів;
3) запровадити обмеження в роботі таких закладів виключно в частині дотримання санітарних вимог та зменшення кількості відвідувачів до 50 відсотків у приміщеннях закладів.

Автор: Красніков Тарас Валерійович

Станом на 21 жовтня петицію підписали 314 осіб з 25000 необхідних.