Вивести з переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації та забезпечити інституційну підтримку унікальної установи -УДНДПІ "УкрНДІпроектреставрація" (Код 05482989)

ОСВІТА, НАУКОВА, НАУКОВО-ТЕХНІЧНА, ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Звертаю увагу Кабінету Міністрів України на стратегічну помилку і, по суті, неприпустиме рішення, яке прийняте у зв'язку із втратою 20.11.2019 чинності Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (№847-XIV). Як наслідок скасування вказаного закону, у Перелік об'єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2017–2020 роках, у тому числі тих, що можуть бути приватизовані після внесення змін до актів законодавства/передачі в комунальну власність https://www.me.gov.ua/Documents/Print?lang=uk-UA&id=2a5e9bde-d503-4f33-b291-a8b61fb78148&fbclid=IwAR3MkBmBdM1WJb7P6-lQZlg2d6hLAVbiUADSTSJ1bbi3xTlWJSTzNvnAEOQ
потрапила єдина дієздатна на сьогодні і остання галузева установа у державі - Український державний науково-дослідний та проектний інститут "УКРНДІПРОЕКТРЕСТАВРАЦІЯ", підпорядкований Міністерству розвитку громад та територій України.
Таке рішення Фонду державного майна України спричинить нищення інституції, що є єдиним спадкоємцем та продовжувачем традицій української школи архітектурної реставрації, який зберіг унікальний колектив досвідчених висококваліфікованих фахівців, творчий потенціал та науково-інформаційну базу.
Основною метою діяльності інституту є втілення державної політики в галузі будівництва, реставрації пам'яток та нерухомих об'єктів культурної спадщини.

Пріорітетними напрямками діяльності інституту є:
виявлення та дослідження об'єктів та пам'яток нерухомої культурної спадщини,
розроблення науково-проєктної документації спрямованої на реставрацію, консервацію, музеєфікацію та пристосування об'єктів, комплексів та пам'яток нерухомої культурної спадщини. А це сотні унікальних пам'яток всесвітнього та національного значення на теренах України.
Крім того Інститут має сталу і успішну практику з розробки містобудівної документації - десятки історико-архітектурних опорних планів та визначених історичних ареалів населених місць України, межі та режими використання зон охорони пам'яток культурної спадщини.
Як базова організація галузі, Інститут розробляє державні будівельні норми та стандарти в галузі реставрації, з 2013 року очолює Підкомітет № 5 «Технології збереження об'єктів (пам'яток) нерухомої культурної спадщини» (ПК5) Технічного комітету № 309 «Будтехнології» (ТК-309). Об'єктами стандартизації цього підкомітету є «Технологія будівництва, в частині технологій збереження об'єктів (пам'яток) нерухомої культурної спадщини» (код 91.200).
Все це робиться силами унікального колективу реставраторів, що відродив українське надбання зруйноване Другою світовою війною, десятиліттями забезпечував професійний супровід та комплексні роботи на сотнях унікальних пам'яток. Це унікальний досвід і рідкісні професійні кадри що працюють НЕ на датації, люди що вистояли перед багатьма випробуваннями починаючи з сумнозвісної пожежі в Гостинному дворі в лютому 2013 року. В цьому колективі зросла плеяда найвідоміших українських фахівців з реставрації, яким по плечу найскладніші завдання.
Навіть в останнє надскладне для української реставрації десятиліття тут пройшла вишкіл та стала повноцінними реставраторами низка молодих фахівців. А це можливо лише в Інституті, за умов постійної кількарічної практики під керівництвом профі, що виконують весь комплекс науково-дослідних та проектних робіт, запроваджують і оновлюють наукові методики реставрації та консервації нерухомих пам'яток, мають багаторічний досвід роботи з унікальними об'єктами.
Українська реставрація сьогодні навпаки потребує системної інституційної та бюджетної підтримки. Зберігачем самої школи наукової реставрації має бути держава, а не приватна організація.
Не менш важливим фактором, що пригнічує розвиток науково-дослідної, інноваційної діяльності, є відсутність у Інститута до цього часу власних приміщень. З часів пожежі у Гостинному дворі в лютому 2013 року і до тепер Міністерство розвитку громад та територій України (колишній Мінрегіон) маючи такі можливості так і не забезпечило унікальну реставраційну установу необхідними приміщеннями. Тому десятки співробітників, унікальний багатотисячний виробничий архів, устаткування для наукових досліджень роками розміщуються у орендованих і непридатних для нормальної експлуатації приміщеннях.
Тому, звертаюся з пропозицією до Уряду виправити помилку і вивести вказану стратегічно важливу для нашої країни науково-дослідну і проектну установу з переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації та забезпечити інституційну підтримку УДНДПІ "УКРНДІПРОЕКТРЕСТАВРАЦІЯ" щодо розвитку української школи архітектурної реставрації, зокрема, - у найстисліші терміни завершити вирішення питання з виділенням та передачею вказаній установі на баланс необхідних приміщень, з тих що вже підібрані та є в оперативному управлінні Міністерства.

Автор: Рутковська Ольга Анатоліївна

Станом на 19 вересня петицію підписали 17 осіб з 25000 необхідних.