Щодо зміни графіку роботи органів виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування

ІНШІ

Просимо внести зміни до ст.43 Постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 року № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (надалі - Постанова 641) та викласти її у такій редакції:
«Установити початок робочого часу в органах виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, в органах соціального захисту населення, територіальних органах Пенсійного фонду України о 8-й годині»
Обґрунтування необхідності змін:
1. Із 253,5 тис. державних службовців (Аналітична довідка про кількісний склад державних службовців у органах державної влади ІV квартал 2019 року (станом на 31.12.2019) Національного агентство України з питань державної служби) гранична чисельність працівників органів Пенсійного фонду України складає 22,1 тис. осіб (0,2 тис. - апарат, 21,9 тис - територіальні органи) – відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 року № 85 (із змінами) «Деякі питання затвердження граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів», гранична чисельність працівників місцевих державних адміністрацій, у складі яких знаходяться працівники органів соціального захисту населення, становить 49,2 тис. осіб (16,7 тис. осіб – ОДА, 32,5 тис. осіб - РДА) – відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2019 року № 926 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та скасування постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 р. № 746». Тобто, для 28% працівників державних установ встановлено один режим роботи, при цьому 72% працівникам державних установ, які відповідно до своїх посадових обов‘язків в тій чи іншій мірі теж здійснюють прийом громадян – встановлено інший режим роботи. Наявна проблема паритету.
2. Із проблеми 1 випливає наступне – державні структури не працюють у синхронному режимі. Розрив у 2 год. зранку (через різний режим початку роботи), 2 год. ввечері (різний кінець робочого дня) та двічі по 1 год. (протягом різних обідніх перерв) призводять до 2 год.! ефективної взаємодії. Це неприпустимо.
3. При зміні графіку роботи державних установ – розклад роботи приміського, комунального транспорту, закладів громадського харчування, інших місць скупчення громадян - не змінився, що унеможливлює розділення осіб в громадських місцях та суперечить самій суті Постанови 641.
4. Багато працівників державних структур не є місцевими і здійснюють доїзд із інших населених пунктів, при цьому більшість транспорту після 19:00 год. вже не здійснює перевезень. Взявши до уваги ще й програму «Велике будівництво» по ремонту доріг - дорога додому стає тривалою, а то й проблематичною і небезпечною.
5. Взявши до уваги роботу навчальних закладів (на період карантину) до 16:00-17:00 год. (для однозмінних) та беручи до уваги і двозмінний режим навчання - весь тягар навчального та виховного процесу щодо дітей покладається на одного із подружжя, що суперечить п.1 ст.141 гл.13 Сімейного кодексу України.

Автор: Хіміч Ігор Миколайович

Станом на 26 листопада петицію підписали 2727 осіб з 25000 необхідних.