Про звільнення з посади міністра Міндовкілля Абрамовського Романа Романовича

ЕКОЛОГІЯ ТА ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

Відповідно до Постанови від 27 травня 2020 р. № 425 Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів:
 забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної та в межах повноважень, передбачених законом, радіаційної, біологічної і генетичної безпеки, у сфері рибного господарства та рибної промисловості, охорони, використання та відтворення водних біоресурсів, регулювання рибальства та безпеки мореплавства суден флоту рибного господарства, лісового та мисливського господарства;
забезпечує формування та реалізацію державної політики:
- у сфері розвитку водного господарства та гідротехнічної меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів;
- у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр;
- у сфері управління зоною відчуження і зоною безумовного (обов’язкового) відселення, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему, а також здійснення державного управління у сфері поводження з радіоактивними відходами на стадії їх довгострокового зберігання і захоронення;
- щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів;
- щодо здійснення державного геологічного контролю, а також у сфері збереження озонового шару, регулювання негативного антропогенного впливу на зміну клімату та адаптації до його змін і виконання вимог Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї, Паризької угоди.
Але всупереч цьому діяльність міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Абрамовського Романа Романовича, який перед призначенням на цю посаду у червні 2020 року отримав безпрецедентну підтримку як профільного комітету Верхвної Ради України, так і всього депутатського корпусу, не вчиняє дій, спрямованих на дієвий захист довкілля.
Так, наприклад, новопризначеним міністром не звертається увага на загрозу зневоднення держави.
Єдина установа, від якої, ми власне й дізналися про тривожну ситуацію з запасами прісної питної води, і яка адекватно на неї відреагувала – Державне агентство водних ресурсів. 03 березня 2020 року це агентство повідомило, що може обмежити подачу води деяким водокористувачам. Після публікації журналістів «Держводагентство готове «прикрутити краник», бо в українських річках бракує води»,  тема, нарешті, привернула увагу широкого кола журналістів за ЗМІ. Але – не вищих органів державної влади.
Згідно з інформацією Державного агентства водних ресурсів України, останні п’ять років були маловодними, й існує ймовірність виникнення водного дефіциту у басейнах деяких річок, які мають значне антропогенне навантаження. У цьому контексті Секретар РНБО України зазначив, що ймовірність маловоддя вимагатиме оптимізації використання водних ресурсів та економного водоспоживання.
Підземні води закінчаться швидко. Коли буде стратегічна програма Міндовкілля? Де план дій? Заборона розробки торфовищ? Обмеження господарської діяльності, яка використовує для власних господарчських потреб підземну воду? Якщо цього негайно не зробити, катастрофа станеться ще при нашому житті. І ті, хто сміявся над Ґретою Тунберг, перші занесуть її до списку святих. Тільки навряд чи це допоможе.
Незважаючи на підтверджену дослідженнями науковців та навіть підняту на засіданні РНБО України проблему маловодності України, Міндовкілля під керівництвом Абрамовсько Романа Романовича, навпаки робить кроки на підтримку надприбуткового бізнесу, яскравим прикладом чого слугує розроблений Міндовкілля та винесений на громадсбке обговорення проект Кодексу України “Про надра”. Крім того, Міндовкілля за керівництва нинішнього міністра підтримав законопроекти ВРУ 4187 та 4187-1 щодо спрощення процедур надрокористування. Незважаючи на зауваження Головного науково-експетрного управління ВРУ на вказані законопроекти, яке серед іншого зазначає, що прийняття цих законопроектів створює ризики погіршення якості особливо цінних земель та земель лісогосподарського призначення, аж до їх втрати, безконтрольного та безоплатного погіршення та ліквідації сільськогосподарських угідь та земель лісогосподарського призначення.
А Міндовкілля ці висновки як не бачить та розміщує на сайті Кабміну своє позитивне схвалення цих законопроектів.
Наразі, законопроект 4187 взятий профільним комітетом за основу та рекомендований на перше читання до ВРУ. Таким чином, Міндовкілля під керівництовом Абрамовського Р.Р. не вжило жодного заходу, щоб стати на сторону захисту інтересів довкілля, а не бізнес структур.
Більше того, 10 грудня 2020 року на сайті Міндовкілля з’явився проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку мисливського господарства в Україні на період 2021-2025 роки», в пояснювальній записці якого зазначено, що мисливське господарство та полювання є традиційним видом діяльності населення та суб’єктів господарювання, які мають багатовікові традиції. Полювання є видом активного відпочинку та спорту, яким захоплюється велика частина населення України, а галузь мисливського господарства надає робочі місця та постійну зайнятість тисячам жителів країни. Продукція мисливського господарства завжди користується підвищеним попитом. Одночасно мисливське господарство забезпечує діяльність підприємств, що виготовляють мисливське озброєння, боєприпаси до нього, амуніцію для полювання та інші супутні товари, а також торговельних організацій, що реалізують зазначені товари.
Правильне полювання виховує в людях активну життєву позицію, патріотизм, відповідальність і самодисципліну, а також бережливе ставлення до рідної природи, формує здоровий спосіб життя. Галузь мисливського господарства може і повинна вносити свій вагомий внесок в економіку держави та формування морально-етичних принципів відношення суспільства до довкілля.
Отже, і в цьому випадку Міндовкілля під керівництвом Абрамовського Р.Р. переймається питаннями економіки, підприємців, бізнесу!!! Натомість де в цьому проекті хоч щось про захист тварин, відтворення тваринного світу. Чому ж така жорстокість і безлюдяність???
Вважаю, що міністр захисту довкілля та природних ресурсів Абрамовський Р.Р. як керівна посадова особа несе персональну відповідальність за всі рішення, дії та бездіяльность ввіреного йому міністерства.
На підставі вищевикладеного, прошу ініювати питання про звільнення міністра захисту довкілля та природних ресурсів Абрамовського Р.Р. з займаної посади.

Автор: Берьозкіна Олена Вікторівна

Станом на 18 квітня петицію підписали 9 осіб з 25000 необхідних.