Скасування оплати за проживання у пансіонах спеціальних шкіл (інтернатів) для дітей-інвалідів.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

У новій редакції «Положення про спеціальну школу» Кабінет міністрів України постановляє ввести оплату за проживання учнів спеціальних шкіл, тобто дітей з порушеннями слуху, зору, інтелектуального розвитку, опорно-рухового апарату, з тяжкими порушеннями мовлення. Дослівно:
«2.1 за рахунок коштів державного/місцевих бюджетів здійснюється утримання здобувачів освіти (проживання та харчування) у пансіоні мистецьких ліцеїв, спортивних ліцеїв, військових (військово-морських, військово-спортивних) ліцеїв, ліцеїв із посиленою військово-фізичною підготовкою, наукових ліцеїв, спеціальних шкіл, навчально-реабілітаційних центрів;
2.2 за утримання однієї дитини у пансіоні ліцею батьки або особи, які їх замінюють, щомісяця вносять плату у розмірі не більше 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім'ї.»
(Міністерством освіти було проведено декілька вебінарів, де говорилося про оплату і в спеціальних школах.)
Діти-інваліди, які вимушені жити протягом тижня у пансіоні спеціальної школи (інтернату) здебільшого походять з малозабезпечених сімей, які мешкають у віддалених від шкіл населених пунктах (села, смт тощо). Батьки цих хворих діток не мають можливості щодня возити їх до школи.
Більше того, під час пандемії (карантин, локдауни) багато хто з них втратив роботу і фінансове становище родин з дітьми-інвалідами суттєво погіршилося. У деяких містах для таких родин волонтери збирали та розвозили продуктові набори та речі. Можливості оплачувати проживання дітей у спеціальній школі у них просто немає. Як результат цієї Постанови, діти опиняться на вулиці без належного виховання та навчання.
Вимагаємо вилучити спеціальні школи з переліку закладів освіти у постанові Кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку проживання та утримання учнів у пансіонах закладів освіти» п.2.1

Автор: Сухарєв Юрій Олександрович

Станом на 17 січня петицію підписали 42 особи з 25000 необхідних.