Відкрите звернення жителів Полтавської області щодо завищених тарифів АТ «Полтавагаз» на послуги розподілу природного газу

КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Згідно з Постановою №2460 від 16 грудня 2020 року Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП). було вчергове збільшено тариф на послуги розподілу природного газу для АТ «ПОЛТАВАГАЗ» до 1,93 грн за 1 м3 на місяць (без урахування ПДВ).
Відповідно до додатку до Постанови «Структура тарифу...» у пункті 2 вказано, що «Планована річна тарифна виручка» за рік складе 923 мільйони гривень (!). У пункті 3 «Планована річна замовлена потужність розподілу природного газу, усього» 478 млн. м3 газу.
Звертаю Вашу увагу, що відповідно до аналогічного додатку до Постанови №3037 від 24.12.2019 року (із змінами Постанова №1175 від 24.06.2020 року), замовлена річна потужність складає 648,5 млн. м3 газу. Що зменшилося споживання газу? Вважаємо, що замовлену потужність свідомо занизили, щоб "підігнати" під потрібний тариф.
Відповідно до пункту 2.1 «Повна планована собівартість» складає 806,6 млн. грн., із яких інші витрати складають 148, 6 млн. грн., із яких:
- повірка та ремонт лічильників 2,2 млн. грн.
- витрати на заміну лічильників та/або створення обмінного фонду лічильників 19 млн. грн.
- витрати на встановлення індивідуальних лічильників газу населенню 26 млн. грн.
- інші витрати, які не були розшифровані 31,6 млн. грн.
У пункті 2.2 Планований прибуток складає 117 млн. грн., втому числі:
- прибуток на виробничі інвестиції 26,2 млн. грн.
- компенсації витрат за попередні періоди тис. грн 71,3 млн. грн.
Вважаємо ці суми свідомо завищеними і такими, що не відповідають дійсності. Як наслідок тариф на розподіл природного газу АТ "Полтавагаз" є завищеним.

Відповідно до пункту 9 частини 5 статті 4 Закону України "Про ринок природного газу" регулятор (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, далі - НКРЄКП) має право "вживати заходів до запобігання зловживанням монопольним становищем, зокрема коли таке зловживання завдає економічної шкоди споживачам, а також будь-яким діям, спрямованим на завищення цін;", але на нашу думку свідомо не скористався цим своїм правом при прийнятті вказаної вище постанови.

Виходячи з вищевикладеного, ВИМАГАЄМО:
- невідкладно СКАСУВАТИ Постанову НКРЕКП № 2460 від 16 грудня 2020 року.

- за Засіданні уряду розглянути питання про дострокове припинення повноважень членів регулятора (НКРЕКП), які проголосували за вказану вище постанову.відповідно до пункту 2 частини 7 статті 8 Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг"
- ініціювати зміни до законодавства з метою приведення оплати за послуги з розподілу природного газу (обслуговування газових мереж) до економічно обгрунтованих і справедливих. Зокрема надати можливість споживачам користуватися субсидією у разі необхідності при сплаті за цю послугу. Встановити розмір оплати в залежності від розміру споживання в конкретному періоді.Як наслідок у разі відсутності відбору природного газу у вказаному періоді споживачем не нараховувати плату за розподіл природного газу (обслуговування газових мереж).
- надати відповідь на петицію у передбачені Законом терміни

Про що і підписуємося!

Автор: Вісич Володимир Іванович

Станом на 17 січня петицію підписали 36 осіб з 25000 необхідних.