За скасування нової редакції правопису

ОСВІТА, НАУКОВА, НАУКОВО-ТЕХНІЧНА, ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Ми, представники неформальної спільноти "Проти правопису-2019", а також інші небайдужі україномовні громадяни України, закликаємо наш Уряд і всі підлеглі йому установи утриматися від оскарження в порядку апеляції чи касації судового рішення ОАСК щодо скасування так званого "Нового Правопису" 2019 року (раніше відомого також як "Проєкт-2018").

Нова редакція містить багато незвичних для загалу нововведень, що викликають несприйняття у значної кількості громадян.

Українська держава своїми діями повинна забезпечувати максимальне сприяння переходу якомога більшої кількості громадян на українську мову, а не відштовхувати їх від мови. Повернення до правописних суперечок кінця ХІХ та початку ХХ століть не кращий спосіб ствердження української мови у суспільстві. Тим паче, що реанімація архаїки навряд правильна причина для будь-якої реформи.

Українська мова потребує сталості і неперервної живої традиції. Про що навряд можна буде казати, якщо кожне покоління писатиме іншою орфографією. Надто новий правопис ставить під сумнів саме існування єдиної орфографії, допускаючи надмірну варіативність у написанні слів. Подекуди новий правопис просто неузгоджений і нелогічний: він пропонує писати "компакт-диск", але "вебсайт" тощо. А про численні помилки в ілюстративній частині правопису (по суті про фальшиві цитати з класиків) можна писати самостійні монографії.

З огляду на досі незадовільне становище української мови в Україні державі слід зосередитись на дієвих механізмах поширення використання мови у її вигляді, звичному для населення, а не на зміні самої української мови.

Автор: Безрук Максим Миколайович

Станом на 14 травня петицію підписали 51 особа з 25000 необхідних.