Підвищення штрафів за порушення ПДР

ТРАНСПОРТ І ЗВ'ЯЗОК

Штрафи за порушення пдр за більшістю пунктів є мізерними та не відповідають серйозності правопорушення, а отже і не виконують функцію, як превентивний захід, спрямований на недопущення правопорушень у подальшому. Пропоную підвищити штрафи за суттєві правопорушення, а саме:

п. 121 ч. 1 "Керування водієм транспортним засобом, що має несправності системи гальмового або рульового керування..." із 340 до 1020 грн.;

п. 121 ч. 2 "Керування водієм транспортним засобом, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів, що має несправності, передбачені ст. 121 ч.1..." із 680 до 3400 грн;

п. 122 ч. 1 "Перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на двадцять кілометрів на годину, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг..." із 255 до 1020 грн, та скасувати знижку 50% на оплату штрафу, в разі здійснення оплати протягом 10 банківських днів.;

п. 122 ч. 2 "Порушення водіями транспортних засобів правил проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника..." розділити на 2 пункти:
а) "Порушення водіями транспортних засобів правил проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування, порушення правил обгону і зустрічного роз'їзду, безпечної дистанції або інтервалу, розташування транспортних засобів на проїзній частині, порушення правил руху автомагістралями, користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів, користування водієм під час руху транспортного засобу засобами зв'язку, не обладнаними технічними пристроями, що дозволяють вести перемови без допомоги рук (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання), а так само порушення правил навчальної їзди" із 425 до 3400 грн;
б) "Проїзд на заборонний сигнал світлофора, або жест регулювальника" із 425 до 3400 грн, з ОБОВ'ЯЗКОВИМ позбавленням права керування транспортим засобом, та тюремним ув'язненням на термін до 3 місяців;

п. 122 ч. 3 "Перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на п'ятдесят кілометрів на годину, ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб..." із 510 до 3 400 грн;

п. 122 ч.4 "Порушення, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, що спричинили створення аварійної обстановки..." від 1020 грн;

п. 126 ч.3 "Керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортними засобами" замінити штраф (510 грн.) на КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ у вигляді тюремного ув'язнення на термін від 6 місяців;

п. 1331 ч.5 "Перевезення пасажирів чи вантажів водієм, який не пройшов щозмінного передрейсового медичного огляду водіїв транспортних засобів, або перевезення без проведення передрейсового контролю технічного стану транспортних засобів" із 510 до 10200 грн, а також обов'язкового інформування про дане порушення безпосереднього керівника організації, котра здійснює перевезення та/або замовника перевезень, відсторонення від виконання особою службових обов'язків з перевезення пасажирів чи вантажів на термін від 1 місяця, або позбавлення права керування транспортним засобом на термін від 3 місяців.

Таким чином штрафи мають стати дійсно працюючим превентивним заходом, спрямованим на недопущення правопорушень у подальшому, та формування розуміння невідворотнього покарання за порушення ПДР.

Автор: Дюбург Олег Євгенович

Станом на 3 березня петицію підписали 25 осіб з 25000 необхідних.