Реконструкція меморіалу Лесі Українки та родини Косачів

КУЛЬТУРА ТА КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА, ТУРИЗМ

Лариса Косач-Квітка, більш відома як Леся Українка — ключова постать української культури, один із провідних символів ідентичності українського модернізму. Пам'ятник, розташований нині над похованням Українки, було сконструйовано та встановлено у 1939 році згідно з актуальними тезами тодішньої радянської пропаганди — з цитатою із більшовицької газети "Правда" російською мовою: "Леся Украинка, стоя близко к освободительному движению вообще и пролетарскому в частности, отдавала ему все силы, сеяла разумное, доброе, вечное". Людину, що взяла за псевдонім свою українську національність, приписують до пролєтарського руху та оспівують чужою для неї мовою.

Крім того, батьки Лариси Косач, Петро Косач та відома українська письменниця Олена Пчілка, не мають пам'ятників взагалі, лише могильні плити.

Пропонуємо розглянути доцільність дерадянізації пам'ятника Лесі Українки та створення комплексного меморіалу на пам'ять родини Косачів; з цією метою просимо Міністерство культури оголосити відповідний конкурс проєктів.

Автор: Байтеряков Євген Олегович

Станом на 18 червня петицію підписали 4099 осіб з 25000 необхідних.